Optimaliseren van de behandeling van nierziekte membraneuze nefropathie

maandag 19 september 2022, 16:30
Towards personalized therapy in membranous nephropathy
Spreker of promovendus
mevrouw drs. A. van de Logt
Promotor(s)
prof. dr. J.F.M. Wetzels
Copromotor(s)
dr. J.M. Hofstra
Faculteit der Medische Wetenschappen (UMCN)
Aula

Membraneuze nefropathie (MN) is de meest voorkomende oorzaak van het nefrotisch syndroom op volwassen leeftijd. In 2009 werd ontdekt dat 70-80 % van de patiënten antistoffen heeft tegen de M-type fosfolipase A2 receptor (aPLA2Rab). Het ontdekken van deze antistoffen heeft ertoe geleid dat een nierbiopt niet altijd meer nodig is en het draagt bij aan het voorspellen van het beloop van deze ziekte. Behandeling met cyclofosfamide en prednison gedurende 6-12 maanden is een effectieve behandeling gebleken om eindstadium nierfalen te voorkomen, echter deze behandeling gaat gepaard met bijwerkingen. In dit proefschrift hebben wij aangetoond dat de behandeling met cyclofosfamide en prednison op een veilige en effectieve manier kan worden geïndividualiseerd op geleide van de aPLA2Rab titer.

Anne-Els van de Logt (1983) behaalde in 2008 haar diploma als basisarts aan de Radboud Universiteit. In 2009 begon zij aan de opleiding tot internist/nefroloog in Radboudumc, waarbij zij dit vanaf 2014 combineerde met promotieonderzoek. Sinds juli 2021 is zij werkzaam als nefroloog in het Radboudumc en werkt zij verder aan het onderzoek naar membraneuze nefropathie.

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.