Persisterende ductus arteriosus en complicaties bij extreem vroeg geboren baby’s – hoofdverdachte of onschuldige toeschouwer?

woensdag 18 december 2024, 16:30
Promovendus
T. Hundscheid MSc.
Promotor(s)
prof. dr. W.P. de Boode
Copromotor(s)
dr. W. Onland (Amsterdam UMC), dr. E.M.W. Kooi (UMC Groningen)
Locatie
Aula

Dit proefschrift beschrijft de behandeling van een persisterende ductus arteriosus bij extreem te vroeg (<28 weken zwangerschapsduur) geboren baby’s. De ductus arteriosus, de verbinding tussen de longslagader en lichaamsslagader, speelt een belangrijke rol in de zuurstofvoorziening van het lichaam voor de geboorte. Normaal sluit deze verbinding kort na de geboorte. Bij extreem vroeg geboren baby’s treedt deze sluiting vaak later op. Juist deze kinderen hebben meer kans op overlijden, long- en darmaandoeningen. Daarom ziet een deel van de kinderartsen de persisterende ductus arteriosus als hoofdverdachte van deze problemen en probeert de ductus arteriosus te sluiten, meestal met behulp van medicatie. Anderen zien de persisterende ductus arteriosus als onschuldige toeschouwer en behandelen deze niet. In dit proefschrift, toont de BeNeDuctus studie aan dat een afwachtend beleid niet slechter is dan vroege medicamenteuze behandeling. Daarnaast waren er aanwijzingen dat de therapie mogelijk erger is dan de kwaal voor de longontwikkeling.

Tim Hundscheid (1989) behaalde in 2013 zijn artsendiploma aan de Universiteit Maastricht. In 2021 rondde hij zijn opleiding tot kinderarts af in het Rijnstate en Radboudumc, gevolgd door zijn subspecialisatie tot neonatoloog in 2024. In 2016 startte hij met zijn promotieonderzoek op de afdeling neonatologie van het Radboudumc – Amalia kinderziekenhuis. Momenteel is hij alhier werkzaam als kinderarts-neonatoloog