Tafel vol laptops en studerende mensen

PhD verdediging: Copy paste? Digitale vaardigheden, sociale reproductie en sociale mobiliteit in het onderwijs

vrijdag 28 juni 2024, 10:30 - 11:30

In het huidige gedigitaliseerde onderwijslandschap zijn de digitale vaardigheden van studenten van cruciaal belang voor studiesucces en toegang tot kansen. Dit belang wordt weerspiegeld in discussies van ouders tot beleidsmakers. Er is echter discussie over de vraag of deze vaardigheden sociale ongelijkheid in stand houden of sociale mobiliteit bevorderen. Dit proefschrift onderzoekt de ongelijkheid van digitale vaardigheden onder adolescente studenten, met de nadruk op sociaaleconomische en genderongelijkheid. Op basis van sociologie, media en communicatie en genderwetenschap wordt onderzocht hoe deze ongelijkheden thuis, op school en op nationaal niveau blijven bestaan. Terwijl de bevindingen de reproductie van sociale ongelijkheid door digitale vaardigheden benadrukken, onthullen ze ook mogelijkheden voor sociale mobiliteit, vaak gefaciliteerd door ondersteunende sociale netwerken.

Renae Sze Ming Loh (1992) behaalde een bachelor in communicatie en nieuwe media (Second Upper Class Honours) aan de National University of Singapore, Singapore, en een master in sociologie en sociaal onderzoek (cum laude) aan de Universiteit Utrecht, Nederland. Ze voerde het huidige onderzoek uit bij de afdeling Sociologie van de Radboud Universiteit, als onderdeel van het Interuniversitair Centrum voor Sociale Wetenschapstheorie en Methodologie (ICS).

vrijdag 28 juni 2024, 10:30 - 11:30

PhD candidate: renae.loh [at] ru.nl (renae[dot]loh[at]ru[dot]nl)

Promotor: gerbert.kraaykamp [at] ru.nl (gerbert[dot]kraaykamp[at]ru[dot]nl)

Co-promotor: margriet.vanhek [at] ru.nl