Presenteren
Presenteren

Presenteren en storytelling

Een beetje saai, dat zijn veel wetenschappelijke presentaties. Waarom? Omdat ze vaak een wetenschappelijke structuur en stijl hanteren, met weinig emotie, beweging, en nauwelijks beeld en geluid. Het kan ook anders. Iedereen kan een toegankelijke, inspirerende en spannende presentatie geven zonder ook maar iets aan inhoud te verliezen. Dat is wat we in deze module leren.

  Algemeen

  Wat gaan we doen?

  Allereerst laten we ons inspireren door artistieke disciplines. Denk aan film, literatuur, theater, beeldende kunst en muziek. Tegelijk bekijken we wat we daarvan kunnen meenemen naar verschillende soorten presentaties. Vervolgens gaan we zelf een verhaal structureren, geïnspireerd door deze voorbeelden. Dit verhaal vormen we tot slot om tot een wervelende presentatie.

  Wat is storytelling?  

  Storytelling bestaat uit twee delen: ‘story’ en ‘telling’. ‘Story’ gaat over de opbouw, structuur, compositie van je verhaal. Hoe houd je het publiek door je opbouw bij de les? Welke verhalende trucs kun je gebruiken om je publiek te blijven boeien? In deze module gebruiken we voorbeelden uit literatuur, film en theater om dat te leren.

  ‘Telling’ gaat over de vorm waarin je je verhaal vertelt. Hoe sta je op het podium? Hoe gebruik je de omgeving? Welke beelden gebruik je? Welke objecten neem je mee? Theater, beeldende kunst en muziek bieden daarvoor een schatkamer aan vertelvormen. Deze kun je op elke presentatie toepassen.

  Docent

  De module wordt gegeven door Walter Breukers. Walter heeft zelf het Honours Programma aan de Radboud Universiteit gevolgd. Hij studeerde Biomedische Wetenschappen en Filosofie. Sindsdien heeft hij vier avondvullende theatervoorstellingen geschreven en opgevoerd. Ook presenteert hij bij BreukersGodrie vaak nieuwe perspectieven op actuele thema’s.

  Bijeenkomsten

  De module bestaat uit vijf bijeenkomsten op dinsdagavond van 18.30 tot 21.00 uur.

  De Radboud Honours Academy is van mening dat leren het beste plaatsvindt wanneer we samenwerken in dezelfde werkruimte, dus je fysieke aanwezigheid is vereist. Als je weet dat je een of meerdere sessies niet kunt bijwonen, kies dan een andere module zodat je samen met je medestudenten het meeste uit deze ervaring kunt halen.

  Startdatum

  Nader te bepalen
  Kosten
  Gratis
  Voertaal
  Nederlands
  Bijeenkomsten
  07 november 2023, 18:30 - 21:00
  14 november 2023, 18:30 - 21:00
  21 november 2023, 18:30 - 21:00
  28 november 2023, 18:30 - 21:00
  12 december 2023, 18:30 - 21:00
  Aantal bijeenkomsten
  5
  Docent(en)
  Walter Breukers

  Factsheet

  Type onderwijs
  Module

  Contactinformatie

  Linda Kersten (Coördinator Skills Modules)
  linda.kersten [at] ru.nl (linda[dot]kersten[at]ru[dot]nl) 

  * Verplicht veld

  Gebruik onderstaand formulier om je in te schrijven voor een vaardigheidsmodule van de Radboud Honours Academy.

  Honoursprogramma

  Voorkeuren

  Je kunt je voorkeuren hieronder aangeven. We zullen ons best doen om aan je voorkeuren tegemoet te komen, maar er zijn veel logistieke problemen die het toewijzingsproces bemoeilijken. Het belangrijkste is dat studenten die het Nederlands niet machtig zijn, worden toegewezen aan een module die in het Engels wordt gegeven; de overgebleven plaatsen in die modules worden toegewezen aan studenten die het Nederlands machtig zijn. Houd er dus rekening mee dat als je Nederlands spreekt, je ten minste één module die in het Nederlands wordt gegeven bij je voorkeuren moet vermelden.

  Motivatie

  Je kunt jouw motivatie voor de opgegeven vaardighedenmodules toelichten. Dit is optioneel, maar als meer studenten zich aanmelden voor een module dan er plaats is, houden we rekening met hun motivaties.