Psychologische weerstand tegen innovatie

Copromotor(s)
dr. M.L.M. van Hooff, dr. S.M. Ritter
Aula

Om effectief om te gaan met onze snel veranderende wereld, is een succesvolle implementatie van innovaties cruciaal. Pas wanneer mensen innovaties omarmen en gebruiken, kunnen deze écht impact maken. Dit is echter niet eenvoudig, aangezien mensen over het algemeen terughoudend zijn om nieuwe dingen te accepteren. Dit onderzoek richt zich op de vraag waarom mensen aarzelen om innovaties te adopteren en hoe we hun acceptatie kunnen bevorderen. De studies benadrukken twee belangrijke redenen voor weerstand: angst voor het onbekende en het gevoel onder druk te worden gezet om te veranderen (reactantie). Beide factoren kunnen de verspreiding van nieuwe uitvindingen belemmeren. Door middel van experimenten en longitudinale onderzoeken biedt het onderzoek waardevolle inzichten: Weerstand vertraagt de adoptie van innovaties, maar stopt deze niet volledig. Angst neemt weliswaar af naarmate de tijd verstrijkt, maar weerstand kan hardnekkig zijn. De invloed van sociale normen op de adoptie van innovaties is genuanceerd. Sociale druk om iets nieuws te adopteren kan averechts werken. Door te focussen op de kansen die een innovatie biedt kan weerstand worden overwonnen. Weerstand is een veelvoorkomend verschijnsel en niet beperkt tot een kleine groep tegenstanders. De bevindingen vullen de bestaande kennis over weerstand tegen innovaties aan. Door angsten aan te pakken, controle te bieden en kansen te benadrukken, kunnen innovatiemanagers ervoor zorgen dat innovaties beter worden geaccepteerd. Dit onderzoek stimuleert verdere verkenning van deze thema's om mensen te helpen nieuwe ideeën te omarmen en een soepeler implementatieproces te waarborgen.

Iris Verpaalen is geboren op 21 augustus 1993 in Breda. In 2016 behaalde ze haar BA Psychologie (summa cum laude) en in 2018 voltooide ze de tweejarige onderzoeksmaster Gedragswetenschappen (cum laude), beide aan de Radboud Universiteit.
Tussen 2018 en 2023 rondde Iris haar promotieproject af. In 2021 kreeg ze de Christine Mohrmann-subsidie toegekend die ze gebruikte om met onderzoekers van de Paris Lodron University of Salzburg, Oostenrijk, een gezamenlijk onderzoeksproject op te zetten. Naast haar onderzoekswerkzaamheden behaalde Iris haar universitaire onderwijsbevoegdheid (2023).
Iris richt zich niet alleen op haar academische carrière, maar ook op de implementatie van gedragswetenschappen in de samenleving. Van 2020 tot 2023 werkte ze bij onderzoek- en adviesbureau Dijksterhuis & van Baaren als gedragsadviseurop het gebied van duurzame inzetbaarheid, duurzaamheid en organisatieverandering. Momenteel werkt ze als strategisch adviseur leren & ontwikkelen bij Dicoon.