Logo van de Radboud Universiteit op een bakstenen muur.
Logo van de Radboud Universiteit op een bakstenen muur.

Radboud Taal en Communicatie Masterclasses

donderdag 16 november 2023, 12:30 - 17:30

Op donderdag 16 november 2023 organiseert de Faculteit der Letteren in samenwerking met Radboud in’to Languages en het Radboudumc de Radboud Taal en Communicatie Masterclasses.

Tijdens de gratis masterclasses verenigen we wetenschap en skills en krijg je antwoorden op vragen als hoe kun je storytelling gebruiken om jouw publiek te beïnvloeden, hoe communiceer je inclusief, hoe zorg je voor effectieve interpersoonlijke communicatie en wat betekent AI voor jouw vakgebied? Na afloop van deze masterclasses voor professionals ga je naar huis met een certificaat van deelname en concrete handvatten om toe te passen in de praktijk.

Hieronder vind je alle masterclasses die gedurende de dag aangeboden worden. 

Aanmelden

Let op: alle masterclasses zitten inmiddels vol. Je kunt je nog wel aanmelden voor de reservelijst.

Inclusief Taalgebruik

Inclusief communiceren is een term die je steeds vaker tegenkomt in vacatureteksten, beleidsplannen of subsidie-eisen, maar wat is het eigenlijk? Welke vooroordelen zijn onbewust in jouw tekst geslopen waardoor groepen zich niet aangesproken voelen? En op welke manier is een tekst toegankelijk voor alle taalniveaus? Als professional wil je zoveel mogelijk mensen bereiken met jouw boodschap. We leggen uit waarom sommige vormen van taal mensen uitsluiten en geven je concrete handvatten om inclusiever te communiceren.

Aan het einde van deze masterclass:

 • ben jij je bewust van vooroordelen die in teksten kunnen sluipen.
 • weet jij hoe je je tekst zo schrijft dat iedereen zich aangesproken voelt.
 • ben je in staat om verschillende taalniveaus te herkennen en toe te passen in je eigen teksten.

Sprekers

Storytelling

Wil jij de kracht van verhalen ervaren? Onze experts vertellen je hier alles over. Ze laten je zien hoe je een actueel vraagstuk in je organisatie of bedrijf analyseert en verbetert met een "literaire blik". Wat is het verhaal van je organisatie, beleid, campagne, projectvoorstel of je brand? Wie zijn de hoofdpersonen en wie of wat is de protagonist? Wat is het effect van deze keuzes op het publiek? Tijdens de masterclass leer je het verhaal van jouw bedrijf of organisatie nog beter te vertellen om je publiek te overtuigen of beïnvloeden.

Aan het einde van deze masterclass:

 • weet jij welke vertelvormen er zijn en hoe deze gebruikt kunnen worden om lezers te overtuigen of beïnvloeden.
 • ben je in staat protagonisten/hoofdpersonen aan te wijzen binnen jouw organisatie.
 • ben je in staat om voor jouw bedrijf/organisatie een verhaal te schrijven dat overtuigt.

Sprekers

Gezondheidscommunicatie: Taal als medicijn

De gezondheidszorg staat of valt met goede communicatie, maar dat gaat niet vanzelf. In deze masterclass richten we ons op de do’s en don’ts van effectieve interpersoonlijke communicatie. Hoe kun je als arts of verpleegkundige je patiënt betrekken bij een gesprek? En door welke woordkeuze voelt een cliënt zich door een psycholoog gehoord? Je krijgt inzicht in wat interpersoonlijke communicatie is, waarom het zo belangrijk is en hoe je echt verbinding krijgt met patiënten en cliënten. Na deze masterclass weet je hoe je met bewust taalgebruik en effectieve communicatie het optimale uit jouw gesprekken kunt halen.

Aan het einde van deze masterclass:

 • ben jij je bewust van de meerwaarde van effectieve communicatie in jouw contact met patiënten/cliënten.
 • heb je geleerd om beter te luisteren naar de patiënt/cliënt en met behulp van interruptie het gesprek effectief te laten verlopen. 
 • herken je weerstand in het contact met de patiënt/cliënt en kan je deze weerstand voorkómen of oplossen.

Sprekers

Taal en Technologie: Taal en AI

Je gooit er een vraag in en krijgt binnen enkele seconden een volledig projectplan, essay of vertaalde promotietekst! Of je ChatGPT en andere zogeheten taal-genererende software nu ontzettend handig of een beetje griezelig vindt, het heeft in korte tijd een permanente plek in ons (werkende) leven gekregen. In deze masterclass kijken we naar de oneindige hoeveelheid mogelijkheden die AI ons biedt op het gebied van bijvoorbeeld spraakherkenning en taal-generende software. Samen duiken we in de fascinerende wereld van taaltechnologie en ontdek je of en hoe je deze technologie kunt inzetten in jouw vakgebied. 

Aan het einde van deze masterclass:

 • ben je je bewust van de vele mogelijkheden die AI al biedt op het gebied van taal en communicatie.
 • kan jij met behulp van ChatGPT je teksten samenstellen en verbeteren.
 • heb je inzicht verworven in de voor- en nadelen van taalgenererende software zodat je weet hoe je deze software het beste in kan zetten in jouw werkomgeving.

Sprekers

Programma

Locatie: Lindenberg Cultuurhuis in Nijmegen
Tijd:
12.30 – 13.00 uur          Inloop en ontvangst
13.00 – 13.30 uur          Showcase
13.30 – 16.30 uur          Masterclass
16.30 – 17.30 uur          Netwerkborrel
Taal: Nederlands
Kosten: gratis
Aanmelden: meld je aan via het aanmeldformulierLet op: alle masterclasses zitten inmiddels vol. Je kunt je nog wel aanmelden voor de reservelijst.

Wanneer
donderdag 16 november 2023, 12:30 - 17:30
Contactinformatie

Meer weten? Neem contact op met de afdeling Marketing en Communcatie van de Faculteit der Letteren via communicatie [at] let.ru.nl.