Logo van de Radboud Universiteit op een bakstenen muur.

Radboud Taal en Communicatie Masterclasses

donderdag 31 oktober 2024, 12:30 - 18:00

Op donderdag 31 oktober 2024 organiseert de Faculteit der Letteren in samenwerking met Radboud in’to Languages de Radboud Taal en Communicatie Masterclasses.

Na het daverende succes van de pilot in het najaar van 2023 bieden de Faculteit der Letteren en Radboud in'to Languages opnieuw drie inspirerende masterclasses aan. Tijdens de masterclasses verenigen we wetenschap en skills en krijg je antwoorden op vragen als hoe kun je storytelling gebruiken om jouw publiek te beïnvloeden, hoe communiceer je op een manier die voor iedereen begrijpelijk is en wat betekent AI voor jouw vakgebied? Na afloop van deze masterclasses voor professionals ga je naar huis met een certificaat van deelname en concrete handvatten om toe te passen in de praktijk.

Hieronder vind je alle masterclasses die gedurende de dag aangeboden worden.

Toegankelijk communiceren

Een boodschap kan pas slagen als deze voor je hele doelgroep begrijpelijk is. Het is daarom van belang dat je toegankelijk communiceert. In deze masterclass gaan we in op toegankelijk communiceren: hoe doe je dat en welke tools kun je daarbij gebruiken? Welke wetenschappelijke inzichten kunnen je helpen bij toegankelijk schrijven? Door deze inzichten naast de praktijk te leggen helpen we jou een toegankelijke tekst te schrijven.

Aan het einde van deze masterclass:

• ken je de nieuwe inzichten over toegankelijke taal en de vertaling van die nieuwe inzichten naar de praktijk van het schrijven;
  • weet je op welke elementen op het gebied van zinscomplexiteit, taalgebruik en structuur je moet letten bij het schrijven van een toegankelijke tekst;
  • leer je de tools kennen voor het schrijven van een toegankelijke tekst, maar ook kritiek op de aangeboden tools te begrijpen;
  • kun je een toegankelijke tekst schrijven voor jouw klanten/publiek.

Storytelling

Wil je de kracht van verhalen ervaren? Onze experts vertellen je hier alles over. Ze laten je zien hoe je een actueel vraagstuk in je organisatie of bedrijf analyseert en verbetert met een "literaire blik". Wat is het verhaal van je organisatie, beleid, campagne, projectvoorstel of je brand? Wie zijn de hoofdpersonen en wie of wat is de protagonist? Wat is het effect van deze keuzes op het publiek? Tijdens de masterclass leer je het verhaal van jouw bedrijf of organisatie nog beter te vertellen om je publiek te overtuigen of beïnvloeden.

Aan het einde van deze masterclass:

• heb je kennis gemaakt met wetenschappelijk onderzoek naar Storytelling in literatuur en maatschappij;
  • kun je op een kritisch manier reflecteren op het gebruik van Storytelling;
  • weet je welke vertelvormen er zijn en hoe deze gebruikt kunnen worden om lezers te overtuigen of beïnvloeden;
  • ben je in staat technieken van Storytelling toe te passen, inclusief keuzes van personage en perspectief;
  • ben je in staat om voor jouw bedrijf/organisatie een verhaal te schrijven dat overtuigt.

Taal en Technologie: Taal en AI

Je gooit er een vraag in en krijgt binnen enkele seconden een volledig projectplan, essay of vertaalde promotietekst! Of je ChatGPT en andere zogeheten taal-genererende software nu ontzettend handig of een beetje griezelig vindt, het heeft in korte tijd een permanente plek in ons (werkende) leven gekregen. In deze masterclass kijken we naar de oneindige hoeveelheid mogelijkheden die AI ons biedt op het gebied van bijvoorbeeld spraakherkenning en taal-generende software. Samen duiken we in de fascinerende wereld van taaltechnologie en ontdek je hoe je deze technologie kunt inzetten in jouw vakgebied.

Aan het einde van deze masterclass:

• heb je inzicht in de basisprincipes van generatieve AI-tools zoals ChatGPT;
  • ken je relevante AI-tools en weet je hoe je die kunt gebruiken in je dagelijkse werkzaamheden;
  • ben je je bewust van ethische en praktische aspecten van de inzet van generatieve AI;
  • ben je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de richting waarin generatieve AI zich ontwikkelt.

Locatie: Elinor Ostromgebouw Radboud Universiteit
Tijd:
12.30 – 13.00 uur          Inloop en ontvangst
13.00 – 13.30 uur          Introductie
13.30 – 16.30 uur          Masterclass
16.30 – 17.30 uur          Netwerkborrel
Taal: Nederlands
Kosten: €150
Aanmelden: Het is nog niet mogelijk om je aan te melden. Je kunt wel het interesseformulier invullen om op de hoogte gehouden te worden als de aanmeldingen open gaan.

donderdag 31 oktober 2024, 12:30 - 18:00
Contactinformatie

Meer weten? Neem contact op met de afdeling Marketing en Communcatie van de Faculteit der Letteren via communicatie [at] let.ru.nl (communicatie[at]let[dot]ru[dot]nl).

Je kunt je nog niet aanmelden. Vul het interesseformulier in om als eerste een melding te krijgen als de aanmeldingen open gaan.