De radioastronomie bestudeert sterren en andere objecten in het heelal door radiogolven van die objecten op te vangen. Dit opvangen van radiogolven gebeurt met grote antennes, zogenaamde radioschotels.
Omdat de signalen vrij zwak zijn, zijn er grote radioschotels nodig. En hoe groter de radioschotel hoe groter de resolutie (scherpte) waarmee we de radiobronnen in beeld kunnen brengen. Maar de grootte van zo’n radioschotel is natuurlijk beperkt, dus we moeten slimmere oplossingen bedenken. Door de beelden van verschillende kleine schotels slim te combineren, kunnen we ook een hogere resolutie krijgen. Deze techniek heet radio-interferometrie. Hoe radio-interferometrie precies werkt zal in deze Masterclass in een college worden uitgelegd en in een praktische sessie (met behulp van geluidsgolven) worden gedemonstreerd.
In de middag zal Dr. Christiaan Brinkerink ook een lezing houden over de grote ontdekkingen die in het heelal die zijn gedaan met behulp van radiotelescopen. Laatste onderdeel van de dag zal een werkcollege zijn waar de deelnemers zelf ook berekeningen zullen doen aan de hand van echte data van een radiotelescoop.
Voor wie?
Deze Masterclass is bedoeld voor leerlingen van 5 en 6 VWO met natuurkunde in hun pakket met een grote interesse in natuur- of sterrenkunde. Er kunnen 2 à 3 leerlingen per school deelnemen aan de Masterclass. Na afsluiting van deze masterclass ontvang je een certificaat.