Risicofactoren en behandelen van baarmoederverzakking

dinsdag 18 oktober 2022, 16:30
Spreker of promovendus
mevrouw S.F.M. Schulten MSc.
Promotor(s)
dr. K.B. Kluivers
Copromotor(s)
dr. H.W.F. van Eijndhoven, dr. M. Weemhoff
Faculteit der Medische Wetenschappen (UMCN)
Aula

Verzakking van de bekkenorganen is een veelvoorkomende aandoening. Het is niet bekend of het beter is om de baarmoeder op te hangen of te verwijderen in geval van een operatie voor baarmoederverzakking. Dit proefschrift laat zien dat vijf jaar na een operatie, het ophangen van de baarmoeder met onoplosbare hechtingen (sacrospinale fixatie) een lagere kans geeft op terugkerende klachten van de verzakking dan na het verwijderen van de baarmoeder. Daarnaast laat dit proefschrift zien dat onder meer leeftijd, BMI, roken en een vergevorderd stadium van de verzakking risicofactoren zijn voor het terugkeren van de klachten, maar dat klachten kunnen variëren in de loop van de tijd. Naast het gebruik van onoplosbare hechtingen, kan met een andere operatie de baarmoeder ook worden opgehangen door de bestaande banden in te korten (Manchester operatie). Uit dit proefschrift blijkt dat de voorkeur van vrouwen voor de ene of de andere operatie nagenoeg gelijk verdeeld is. Het is belangrijk om vrouwen goed te informeren over de verschillende operaties, zodat zij de operatie kunnen kiezen die het beste bij hun situatie past.

Sascha Schulten (1990) behaalde in 2018 haar artsenbul aan de Radboud Universiteit. Hierna startte zij haar promotietraject binnen de urogynaecologie bij de afdeling Verloskunde en Gynaecologie van het Radboudumc. Tijdens haar promotietraject werkte zij als arts niet in opleiding (ANIOS) gynaecologie in het Isala Ziekenhuis, Zwolle en Rijnstate Ziekenhuis, Arnhem. Volgend jaar zal zij starten met de opleiding tot gynaecoloog.

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.