Portret hoogleraar Ronald Kroeze
Portret hoogleraar Ronald Kroeze

Ronald Kroeze bij Hotspot Sustainable democracy

dinsdag 14 mei 2024, 12:35 - 13:45

CPG-directeur Ronald Kroeze zal op dinsdag 14 mei spreken bij een seminar van de Hotspot sustainable democracy van de Radboud Universiteit. Het seminar staat in het teken van sancties. Waarom is het moeilijk voor democratieën om sancties op te leggen aan autoritaire regimes? Kunnen politici leiderschap uitoefenen en toch verkiezingen winnen? Werkt het EU-mensenrechtensanctieregime?

Ronald Kroeze zal ingaan op het conflict tussen Nederland en Indonesië in 1992. De Indonesische president Soeharto besloot toen Nederland te dwingen te stoppen als voorzitter van de Inter-Governmental Group on Indonesia (IGGI) - een hulpinstrument - om de Nederlanders te straffen voor hun kritiek op een grote mensenrechtenschending (het 'bloedbad van Dili'). De zaak laat zien hoe, naast formele sancties, andere soorten sancties of straffen worden gebruikt in een internationale samenleving die wordt gekenmerkt door een postkoloniale dynamiek. Ronald Kroeze publiceerde eerder dit jaar de bundel Punishment in international society.

Naast Ronald Kroeze zijn er diverse andere deskundigen op het gebied van internationale sancties bij het seminar aanwezig, zoals dr. Frank Bohn (Internationale Economie en Politieke Economie), dr. Ivan Boldyrev (Economische Theorie en Beleid) en dr. Narine Ghazaryan (Internationaal en Europees Recht). U bent van harte uitgenodigd om deel te nemen aan het seminar! 

Wanneer
dinsdag 14 mei 2024, 12:35 - 13:45
Locatie
Elinor Ostromgebouw (01.170), Heyendaalseweg 141 6525AJ Nijmegen

Aanmelden kan via mail naar brigitte.dekker [at] ru.nl (brigitte[dot]dekker[at]ru[dot]nl)