Gender
Gender

Show us the Future!

Leer verbinden in tijden van polarisatie en organiseer je eigen programmaonderdeel op de Regenboogconferentie in LUX.

    Algemeen

    We zijn het allemaal wel eens niet eens met elkaar. Omdat we iets anders gewend zijn of iets vanuit een ander perspectief benaderen. Maar het kan pijnlijk worden wanneer het gaat om thema's die maatschappelijk gevoelig liggen. Die ene oom op dat verjaardagsfeestje die een botte uitspraak doet over ‘die homo's’ of een klasgenoot die iets te fanatiek zijn mening verkondigd over de komst van een nieuw AZC. Discussies over maatschappelijk gevoelige thema’s kunnen leiden tot maatschappelijke spanningen, die weer leiden tot conflicten. Die op hun beurt weer zo groot en complex worden, dat hele bevolkingsgroepen tegenover elkaar worden uitgespeeld en er over oplossingen niet meer te praten valt. Een gevaarlijk wij-zij denken, met een gewelddadige dynamiek die mensen schade berokkent, angst zaait, terreur oproept of zelfs doden maakt. Dat is polarisatie. En daar gaan we ons in deze Studio in verdiepen.  

    Je werkt – samen met HAN-studenten – toe naar het organiseren van een eigen programmaonderdeel op de Regenboogconferentie ‘Show us the Future’, op Paarse Vrijdag in Arthouse LUX. Dat kan een workshop, interactief programma, spel of ander innovatief ontwerp zijn. Ter inspiratie bezoek je een theatervoorstelling van het Speels Collectief, neem je deel aan de Honours Academy jubileumviering met Nazmiye Oral als keynote speaker en volg je verschillende colleges en workshops van experts en vakdocenten waarin je polarisatie vanuit verschillende invalshoeken leert te benaderen. Stap voor stap krijg je vanuit ons de tools aangereikt om te ervaren (en oefenen) hoe je een dialoog kunt faciliteren en ‘het stille midden’ kunt bewaken, zonder te verzanden in een discussie met welles-nietes-standpunten. We gaan aan de slag met werkvormen, gesprekstechnieken en andere opdrachten, zodat je die ook zou kunnen inzetten tijdens jullie eigen programmaonderdeel op de Regenboogconferentie in LUX.  

    Locatie

    De bijeenkomsten vinden plaats op donderdagavonden, van 18:30 uur tot 20:30 uur in het Maria Montessorigebouw, lokaal 01.075. De eerste bijeenkomst begint om 18:00 uur. Let op: sommige bijeenkomsten hebben afwijkende tijden of locaties!

    Bijeenkomsten

    Bijeenkomst 1
    Donderdag 3 oktober, 18:00 – 20:30 uur, MM 01.075
    Polarisatie: hoe het werkt
    De eerste bijeenkomst staat in het teken van kennismaken met elkaar en hoe jij vanuit jouw achtergrond of ervaringen tegen het thema aankijkt. Je krijgt een eerste beknopte introductie in het wij-zij denken, het mechanisme van polarisatie en de vijf rollen als praktische polarisatiestrategie. (Oud)voorzitter van het COC Regio Nijmegen dr. Sigrid Pillen vertelt over het doel en de achtergrond van de Regenboogconferenties en licht de opdracht toe: een eigen programmaonderdeel op de Regenboogconferentie ‘Show us the Future’ organiseren op Paarse Vrijdag 13 december in LUX. 

    Bijeenkomst 2
    Donderdag 10 oktober, 15:00 – 17:00 uur, Theaterzaal C, let op: afwijkende tijden 
    Bezoek aan het 15-jarig Honours Academy jubileum 
    Als onderdeel van deze Studio neem je deze tweede bijeenkomst deel aan de jubileumviering van de Radboud Honours Academy in Theaterzaal C. We vieren het 15-jarig jubileum met een programma waarin we het gaan hebben over verbinding in het onderwijs in tijden van polarisatie. Het is een veelgehoorde uitspraak: ons onderwijs zou studenten moeten opleiden tot kritische denkende, maatschappelijk betrokken burgers. Het lijkt één allesomvattend antwoord te zijn op de toenemende maatschappelijke spanningen met ‘de dialoog’ en ‘de ander leren kennen’ als toverwoorden. Maar hoe geef je daar invulling aan binnen het onderwijs? Welke kennis en vaardigheden zouden de bruggenbouwers van de toekomst moeten hebben? De keynote spreker is veelgevraagd columnist, actrice, schrijver en theatermaker Nazmiye Oral. Oral zoekt in haar werk steeds naar hoe je je kunt verhouden tot andersdenkenden zonder jezelf te verloochenen. In haar keynote vertelt ze over haar ervaringen met bruggenbouwen in onmogelijke situaties en legt ze uit wat ‘leren mensen’ (als werkwoord) ons kan brengen. We vervolgen het programma met een interactieve plenaire sessie onder leiding van Walter Breukers en een panelgesprek waarin we theorie en praktijk met elkaar proberen te verbinden.  

    Voorbereiding: bekijk deze video waarin Nazmiye Oral haar Volkskrant column over erbij horen en pogingen doen om dichterbij te komen voorleest. 

    Bijeenkomst 3
    Donderdag 17 oktober, 18:30 – 20:30 uur, MM 01.075
    Retorica en beeldvorming  
    Polarisatie is gevoelsdynamiek. Bij toenemende polarisatie neemt de hoeveelheid gespreksstof – het debat en de discussie – toe terwijl de redelijkheid afneemt. Niet de logos telt, het is het pathos dat weegt. Burgemeesters, politici, docenten: ze zouden heel graag met een welgemikt woord de gemoederen tot bedaren willen brengen. Maar een tegenwoord spreekt niet tot het hoofd, en komt in de meeste gevallen gewoon aan in de onderbuik. Dr. Yvette Linders zal vanuit de invalshoek Retorica het onderwerp Polarisatie benaderen. 

    Bijeenkomst 4
    Donderdag 31 oktober, De Lindenberg Nijmegen, tijd volgt. 
    Theatervoorstelling Love me by the Hour van Speels Collectief
    We bezoeken als onderdeel van deze Studio de voorstelling ‘Love my by the Hour’ van het Speels Collectief, om – via het theater – de wereld van taboes en wij-zij denken te onderzoeken.  

    Het klinkt als een fout sprookje: de vrouw die gered moet worden en het vieze mannetje. Maar nog altijd is dat het dominante beeld van sekswerkers en hun klanten in onze maatschappij. Door het taboe en de beperkte representatie rondom betaalde intimiteit is er maar weinig ruimte voor de diverse perspectieven van de mensen die zélf deel uitmaken van de wereld van sekswerk. Een wereld die – weten zij – allesbehalve in één beeld te vangen is. Gebaseerd op ervaringen van sekswerkers en hun klanten ontvouwt zich in de voorstelling Love my by the Hour een veel breder beeld van sekswerk. Voorbij het cliché van het rode licht, richten we de spotlight op degenen voor wie intimiteit – om welke reden dan ook – een kwestie van vraag en aanbod is. Met rode oortjes, maar zonder schaamrood op de wangen, is deze muzikale bewegingsvoorstelling een ode aan de vele vormen van betaalde intimiteit.

    Bijeenkomst 5
    Donderdag 7 november, 18:30 – 20:30 uur, MM 01.075
    Gender en emancipatie 
    Man versus vrouw. In de eerste helft van de vorige eeuw was dit een tegenstelling met een lading die door de vrouwenbeweging zwaar is bevochten. In het begin van de vorige eeuw mochten vrouwen die trouwden niet langer werken, hadden vrouwen geen stemrecht en was de primaire rol van de vrouw ‘moeder zijn’. In de polarisatie die met name in de feministische golf van de jaren 70 sterk heeft gewoed is er veel – lang niet alles – gewonnen om het frame man vs. vrouw bij te stellen. Dr. Marloes Hülsken zal in deze bijeenkomst context bieden rondom gender- en emancipatievraagstukken en de koppeling maken met de weerstand en controverse rondom dit onderwerp in het nu. 

    Bijeenkomst 6
    Donderdag 14 november, 18:30 – 20:30 uur, MM 01.075
    Polarisatie in het onderwijs
    Tijdens deze bijeenkomst zal Maud Ras een workshop verzorgen die gebaseerd is op de training ‘dialoog onder druk’, ook wel ‘polarisatie en wij-zij denken in de klas’ genoemd. Hierin ontleden we het mechanisme van polarisatie en verkennen we hoe de dialoog goed gevoerd kan worden om weer met in plaats van tegen elkaar te praten. Naast dat we verschillende modellen testen en simulaties uitvoeren, voeren we ook het gesprek over de persoonlijke en professionele identiteit en hoe je jouw identiteit kan ontwikkelen binnen je eigen vakgebied

    Bijeenkomst 7
    Donderdag 21 november, 18:30 – 20:30 uur, MM 01.075
    Interdisciplinair (leren) werken 
    In deze bijeenkomst volg je een workshop over interdisciplinariteit en verkennen we mogelijke invalshoeken voor het samenwerken en programmamaken voor een opdrachtgever. 

    Bijeenkomst 8
    Donderdag 28 november, 18:30 – 20:30 uur, MM 01.075 
    Werken aan programmaonderdeel I
    Deze bijeenkomst staat in het teken van het uitwerken van jullie eigen ideeën voor een programmaonderdeel. We zullen pitches en projectvoorstellen en -ideeën bespreken én oefenen met enkele innovatieve werkvormen, waaronder ‘het vak van ongemak’ en ‘Iintergenerationeel denken’.   

    Bijeenkomst 9
    Donderdag 5 december, 18:30 – 20:30 uur, Studio Lux
    Werken aan programmaonderdeel II
    Deze bijeenkomst zullen we jullie programmaonderdeel testen, de puntjes op de i zetten en taken verdelen voor tijdens de Regenboogconferentie op Paarse Vrijdag. Jullie leveren een programmavoorstel in met daarin de planning en de uitwerking (productioneel en inhoudelijk) van het programma waarin je de gemaakte keuzes toelicht. 

    Bijeenkomst 10
    (Paarse) vrijdag 13 december, tijden nnb, LUX (Mariënburgplein 38-39, Nijmegen, theaterzaal LUX 7)
    Regenboogconferentie Show us the Future 
    In de grote theaterzaal van LUX presenteren we ons eigen programmaonderdeel voor de bezoekers van de Regenboogconferentie 2024.

    Startdatum

    Nader te bepalen
    Kosten
    Gratis
    Voertaal
    Nederlands
    Bijeenkomsten
    03 oktober 2024, 18:00 - 20:30
    10 oktober 2024, 15:00 - 17:00
    17 oktober 2024, 18:30 - 20:30
    31 oktober 2024, 18:30 - 20:30
    07 november 2024, 18:30 - 20:30
    14 november 2024, 18:30 - 20:30
    21 november 2024, 18:30 - 20:30
    28 november 2024, 18:30 - 20:30
    05 december 2024, 18:30 - 20:30
    13 december 2024, 18:30 - 20:30

    Factsheet

    Type onderwijs
    Seminar

    Contactinformatie

    Voor meer informatie, neem dan contact op met de programmaregisseur:

    Heleen Loof
    heleen.loof [at] ru.nl (heleen[dot]loof[at]ru[dot]nl) 

     


    Docenten

    • Vera van Berlo, Stadsdocent, Community Builder Ieder Talent Telt
    • Esther Fluijt, Programmaregisseur Radboud Honours Academy



    Gastdocenten en gastsprekers

    • Dr. Sigrid Pillen, kinderneuroloog en somnoloog, voormalig voorzitter COC Regio Nijmegen en voorzitter stuurgroep Regenboogconferentie ‘Show us the Future’
    • Dr. Yvette Linders, Universitair docent Centre for Language Studies en departement Moderne talen en culturen
    • Dr. Marloes Hülsken, Universitair docent departement Geschiedenis, Kunstgeschiedenis en Oudheid
    • Maud Ras, MSc, Onderwijskundige en Orthopedagoog