Gender
Gender

Show us the Future!

In deze studio leer je hoe je het gesprek voert over maatschappelijk gevoelige thema’s zoals bijvoorbeeld seksuele- en genderdiversiteit en organiseer je een programma op de Regenboogconferentie ‘Show us the Future’ in LUX. 

  Algemeen

  We worden allemaal geconfronteerd met conflicten in de wereld, ver van huis en dichtbij. Het voeren van gesprekken over maatschappelijk gevoelige onderwerpen – zoals vrijheid van meningsuiting, vluchtelingenproblematiek, extremisme en seksuele- en genderdiversiteit – kan voor dilemma’s zorgen. Complexe vraagstukken naar aanleidingen van maatschappelijke spanningen hebben merkbare invloed op de sfeer in het publieke én private domein. Er zijn (jonge) mensen die zich niet meer thuis voelen in de samenleving of zich verbonden voelen met de waarden van de democratische rechtstaat, die regenboogvlaggen in brand steken of maatschappijleerdocenten bedreigen. Hoe ga je om met mensen die er extreme of ongenuanceerde ideeën op nahouden? Hoe kun jij een dialoog faciliteren in plaats van dat je verzandt in een discussie met welles-nietes-standpunten? Hoe bespreek je met klasgenoten, vrienden, familie of kennissen onderwerpen waarvan je weet dat ze tot polarisatie leiden? 

  In deze studio onderzoeken we vanuit verschillende invalshoeken de mechanismen van in- en uitsluiting, stereotypering, sociale rechtvaardigheid, gelijkheid en verschil. We zoomen in op het begrip gender als een van de ordeningsprincipes van de samenleving en als onderdeel van machtsrelaties. Na een verkenning van het onderwerp en gastsprekers uit de academische wereld en het sociaal-culturele domein brengen we het geleerde in de praktijk: we organiseren een programma onderdeel op de Regenboogconferentie ‘Show us the Future’, die op Paarse vrijdag 2024 in LUX wordt georganiseerd. Dat kan een interactieve lezing, spel, voorstelling, documentaire, tentoonstelling of een ander innovatief programma zijn dat te maken heeft met (het gesprek over) seksuele- en genderdiversiteit. Het is tijd om na te denken over jouw eigen rol en positie in het maatschappelijk debat hierover. Het is tijd om jouw ideeën om te zetten in een sterk verhaal. Om jouw verbeelding- en maakkracht in te zetten. Om gehoord te worden. Show us the future! 

   

  Startdatum

  Nader te bepalen
  Kosten
  Gratis
  Voertaal
  Nederlands

  Factsheet

  Type onderwijs
  Seminar

  Contactinformatie

  Voor meer informatie, neem dan contact op met een van de programmaregisseurs:

  Heleen Loof
  heleen.loof [at] ru.nl (heleen[dot]loof[at]ru[dot]nl) 

  Esther Fluijt
  esther.fluijt [at] ru.nl (esther[dot]fluijt[at]ru[dot]nl)