Slaap bij neurologische ontwikkelingssyndromen

donderdag 22 september 2022, 12:30
Promotie
Karakteriseren en aanpakken van slaapstoornissen in neurologische ontwikkelingssyndromen - inzichten van Drosophila
Spreker of promovendus
mevrouw M. Coll Tané MSc.
Promotor(s)
prof. dr. A. Schenck, prof. dr. B. Franke
Faculteit der Medische Wetenschappen (UMCN)
Aula

Slaapstoornissen komen vaak voor bij personen met neurologische ontwikkelingsstoornissen en hebben ernstige negatieve effecten op de mensen die ze ervaren en hun families. Ondanks de beschikbaarheid van effectieve gedragstherapieën voor slapeloosheid, worden deze zelden toegepast bij personen met ontwikkelingsstoornissen vanwege de gedachte dat hun slaapstoornissen therapieresistent zijn. Daarom is er een dringende behoefte om de omkeerbaarheid van slaapstoornissen bij personen met ontwikkelingsstoornissen te onderzoeken en onderliggende mechanismen te karakteriseren. Dit proefschrift biedt nieuwe inzichten in de slaappathofysiologie van verschillende ontwikkelingsstoornissen door gebruik te maken van de fruitvlieg. We leveren nieuw bewijs voor de rol van meerdere aan ontwikkelingsstoornissen gelinkte genen in slaapregulatie, door hun cellulaire en temporele dynamiek en de onderliggende mechanismen te ontleden. Ondanks hun oorsprong in de ontwikkeling kunnen aan ontwikkelingsstoornissen gerelateerde-slaapdefecten op volwassen leeftijd ongedaan worden gemaakt door een gedragsregime dat vergelijkbaar is met slaaprestrictie therapie bij de mens. Dit  bevestigt dat slaapproblemen behandelbaar zijn.

Mireia Coll-Tané (1991) behaalde haar bachelor in Biomedische Wetenschappen aan de Universitat Autònoma de Barcelona (Spanje) in 2013. Dat jaar verhuisde ze naar Nijmegen voor de master Molecular Mechanisms of Disease. In 2015 ontving ze een Erasmus+ stagebeurs voor een tweede masterscriptie aan de University of Oxford (VK), waarna ze cum laude afstudeerde. Met een persoonlijke PhD-beurs van het Radboudumc deed zij onderzoek in het laboratorium van prof. Schenck. Daar gebruikte ze de fruitvlieg als model om de oorzaken en mechanismen van slaapstoornissen bij monogene neurologische ontwikkelingsstoornissen te bestuderen.

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.