Slijtage aan tandheelkundige composieten en zelfherstellende tandheelkundige composieten

maandag 3 oktober 2022, 12:30
Spreker of promovendus
mevrouw K. Ning
Promotor(s)
prof. dr. ir. S.C.G. Leeuwenburgh, prof. dr. B.A.C. Looman
Copromotor(s)
dr. F. Yang
Faculteit der Medische Wetenschappen (UMCN)
Aula

Ernstige gebitsslijtage heeft grote invloed op het uiterlijk, het mondcomfort en het algehele functioneren van patiënten. Directe composietrestauraties worden steeds vaker gebruikt voor uitdagende behandelingen bij patiënten met ernstige tandslijtage. Het door materiaalmoeheid veroorzaakte slijtagegedrag van deze materialen is essentieel om uitkomst van restauratieve behandelingen te kunnen voorspellen en verbeteren. Daarom heeft dit proefschrift zowel het klinische slijtagegedrag van composieten (Deel I) als het zelfherstellende en slijtagegedrag van zelfherstellende composieten (Deel II) onderzocht. In deel I werden de invloed van patiënt- en materiaalfactoren op het klinische slijtagegedrag van composietrestauraties onderzocht op basis van klinische gegevens gedurende vijf jaar. In Deel II werden de effecten van de grootte en concentratie van ingebouwde microcapsules en de concentratie van de polymerisatie-initiator op het zelfherstellend vermogen van tandheelkundig composiet onderzocht. Vervolgens werd het vermoeiings- en slijtagegedrag van het zelfherstellende composiet bestudeerd.

Ke Ning behaalde in 2017 een masterdiploma aan de West China School of Stomatology, Sichuan University (Chengdu, China). Sinds oktober 2017 werkte ze als promovenda in de onderzoeksgroep Regeneratieve Biomaterialen, afdeling Tandheelkunde, Radboudumc (Nijmegen). Haar project is gericht op de klinische slijtage en het experimentele zelfherstellende gedrag van tandheelkundige composietrestauraties.

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.