Sterf!Filmfestival afbeelding met grafsteen
Sterf!Filmfestival afbeelding met grafsteen

Sterf! Filmfestival

vrijdag 10 november 2023, 17:30 - zaterdag 11 november 2023, 23:59

KOOP JE TICKETS

Op 10 en 11 november halen we de dood uit haar verdomhoekje met het Sterf! Filmfestival. Met uiteraard een brede selectie stervensgoede films. Daarnaast schuif je aan bij je laatste avondmaal, ontmoet je true crime podcasters of bezoek je samen met je kinderen een crematorium voor kleine dieren. Bekijk het hele programma hieronder.

Programma

Klik op een programmaonderdeel om de beschrijvingen te lezen en tickets te kopen.

Bekijk het uitgebreide programma op de site van LUX.

Over het festival

In de moderne wereld is de dood voor een groot deel onzichtbaar gemaakt en weggesaneerd naar de randen van de samenleving. Dit festival brengt de dood terug midden in de stad. Is de dood echt zo angstaanjagend als we denken, of zijn er ook andere kanten te ontdekken aan de dood? Ontroerende, humoristische, of alledaagse kanten? Het doel van het festival is om dit samen jou te onderzoeken.

Onderzoek Voorbij de angst voor de dood

Mensen denken niet graag aan de dood. Doodgaan is hun meest fundamentele angst. Toch zijn ze dol op films waarin mensen lijden en doodgaan. In het onderzoeksproject ‘Voorbij de angst voor de dood’ onderzochten wetenschappers van de Radboud Universiteit de afgelopen jaren of mensen tragisch entertainment gebruiken om hun doodsangst tijdelijk te onderdrukken, of om deze te accepteren en er bovenuit te stijgen. Dit festival is een afsluiting van het onderzoek.

Daarnaast willen we met dit festival kunst en wetenschap samenbrengen rondom het thema van de dood. Dat doen we door ons onderzoek te laten zien aan mensen, maar ook door de mensen mee te laten praten over het thema, over hun ervaringen en hun ideeën rondom de dood. Juist door de interactie op te zoeken willen we met dit festival mensen laten nadenken over hun eigen positie ten opzichte van het sterven.

Partners

Logo's LUX, RU, InScience en Bibliotheek Gelderland Zuid

Financiering

Logo's NWO, Netwerk Palliatieve Zorg Zuid-Gelderland, Vaillant Fonds en VSBfonds
Wanneer
vrijdag 10 november 2023, 17:30 - zaterdag 11 november 2023, 23:59
Locatie
LUX Nijmegen (Mariënburg 38-39, Nijmegen), Bibliotheek de Mariënburg (Mariënburg 29, Nijmegen) en de Mariënburgkapel (Mariënburg 26, Nijmegen)
Contactinformatie

Contactpersoon: Marieke van Egeraat (marieke.vanegeraat [at] ru.nl (marieke[dot]vanegeraat[at]ru[dot]nl)).