Sterfte van laag-risico patiënten op de kinder-intensive care

dinsdag 21 mei 2024, 10:30
Promovendus
drs. C.W.M. Verlaat
Promotor(s)
prof. dr. J.G. van der Hoeven , prof. dr. J.A. Hazelzet
Copromotor(s)
dr. J. Lemson, dr. H.W.M. Zegers
Aula

Dit proefschrift richt zich op kinderen op de kinder-intensive care, die toch overlijden, ondanks een kleine voorspelde kans op overlijden. Dit kan worden beschouwd als ‘onverwachte sterfte’. De opname van deze patiënten is meestal acuut. Ze hebben vaker ernstige onderliggende aandoeningen en een langere ligduur vergeleken met laag-risico overlevers. Hoog-risico sterfgevallen daarentegen hebben niet vaker onderliggende aandoeningen vergeleken met hoog-risico overlevers. Onderzoek toont aan dat laag-risico sterfgevallen vaker onbedoelde zorggerelateerde schade ervaren in vergelijking met laag-risico overlevers en met hoog-risico sterfgevallen. In driekwart van de gevallen is er sprake is van onbedoelde zorggerelateerde schade. In bijna een derde speelt zorggerelateerde schade mogelijk een rol bij het overlijden. In bijna een op de drie gevallen blijkt deze schade mogelijk vermijdbaar te zijn. Er lijkt een noodzaak te zijn om de zorg op de kinder-intensive care verder te verbeteren, om zo de sterfte te verminderen en de patiëntveiligheid te vergroten.

Carin Verlaat (1964) studeerde geneeskunde aan de Radboud Universiteit en voltooide haar opleiding kindergeneeskunde in Tilburg en Utrecht. Sinds 1997 werkt ze op de kinderintensive care van het Radboudumc, waar ze zich bezighoudt met de zorg voor ernstig zieke kinderen. In 2013 begon ze met onderzoek naar uitkomst en veiligheid op de kinder-intensive care, gelijktijdig met haar klinische werk.