FTR studenten

Talentenprogramma Religie/Islam, Politiek en Samenleving en Theologie

We bieden verschillende cursussen die jij als 5 of 6-vwo’er kunt volgen. Het is zowel mogelijk om Nederlandstalige als Engelstalige vakken te volgen. Heb jij interesse in Religie/Islam en de rol in politiek en samenleving of het Christendom? Schuif aan in de collegebanken en loop mee met een vak uit het eerste jaar van een van de opleidingen.

Algemeen

Heb je interesse in cultuur, in wat mensen beweegt, in levensbeschouwing en geloofszaken? Schuif dan aan bij een van de vakken van de opleidingen Religie, politiek en samenleving, Islam, politiek en samenleving en Theologie. Je kunt aanschuiven in de collegebanken en meelopen met een vak uit het eerste jaar van een van de opleidingen. Het is zelfs mogelijk daarna tentamen af te leggen.

Nader te bepalen
    Onderwijsvorm
    Op locatie
    Nederlands-Engels

Factsheet

Type onderwijs
    Leergang

Contactinformatie

Heb je vragen over dit Talentenprogramma? Stuur dan een e-mail naar studievoorlichter Marie-José van den Berg (religiewts [at] ru.nl (religiewts[at]ru[dot]nl)).

Cursusaanbod Semester 1 (september tot januari)

Inleiding Religiewetenschappen: religie, politiek en samenleving

Je maakt kennis met de de geschiedenis van de godsdienstwetenschappen, de discussies over de vraag wat religie en religiositeit is en welke soorten van religies er zijn. Ook bestudeer je wat de bijdrage van de religiewetenschappen kan zijn aan het begrijpen van actuele religieuze kwesties.
    Kijk voor meer informatie over het vak in de studiegids.

Van underdog naar global player: een inleiding in het Christendom

Het christendom heeft in Europa diepe sporen nagelaten. Bij dit vak leer je alles over de rijke geschiedenis van het christendom, over de geloofspraktijk van christenen en de verschillende stromingen binnen het christendom.
    Kijk voor meer informatie over het vak in de studiegids.

Islam tussen eenheid en verscheidenheid

De islam is in het nieuws. Het hoofddoekjesdebat, conflicten in het Midden-Oosten, angst voor moslimterrorisme: vaak is het beeld dat geschetst wordt over de islam sterk negatief gekleurd. Van het leven van Mohammed tot het suikerfeest, van de Koran tot niqab: bij dit vak leer je de achtergronden van het islamitisch geloof kennen.

Judaism in comtemporary society

Het jodendom is de oudste monotheïstische godsdienst. Wie is er nou eigenlijk joods, wat geloven joden precies, en welke joodse rituelen zijn er? In dit Engelstalige vak leer je deze vragen te beantwoorden.

Exegesis of the Old and New Testament

Maak in dit Engelstalige vak kennis met de verhalen uit de bijbel. Duik de wereld van het oude testament in en ontdek de grote verschillen in de geschriften. In het nieuwe testament verdiep je je in de vraag door wie de bijbelboeken geschreven zijn en voor welk publiek ze bedoeld zijn.
    Kijk voor meer informatie over het vak in de studiegids.

Cursusaanbod Semester 2 (februari tot juni)

Van de Boeddha tot de Dalai Lama: een inleiding in het boeddhisme

Het boeddhisme vindt zijn oorsprong in Nepal en India. Tegenwoordig zie je in heel Azië, maar ook in heel Europa veel boeddhisten. Waarom hebben zo veel Nederlanders een boeddhabeeld in de woonkamer staan? Hoe zag het leven van de Boeddha eruit? Wat maakt iemand tot Boeddhist? Allemaal vragen die je in deze cursus leert beantwoorden.

Religie en Ethiek

De ethiek probeert een antwoord te vinden op de vraag wat goed handelen is. Je leest teksten over termen als saamhorigheid, rechtvaardigheid, eerlijkheid en moreel inzicht en kijkt hoe verschillende religies hier verschillende antwoorden op geven.
    Kijk voor meer informatie over het vak in de studiegids.

Heb je interesse in het volgen van een van de vakken van Religie, politiek en samenleving, Islam, politiek en samenleving en Theologie? Stuur dan een e-mail naar studievoorlichter Marie-José van den Berg (religiewts [at] ru.nl (religiewts[at]ru[dot]nl)). Vermeld in je e-mail in ieder geval de volgende gegevens:

• Je voor- en achternaam
    • Je voorletters
    • Je adres, postcode en woonplaats
    • Je geboortedatum en geboorteplaats
    • De naam van jouw middelbare school
    • De cursus die je wilt volgen

Om deel te nemen aan het Talentenprogramma heb je toestemming van je mentor of decaan nodig.