Thijs Kersten
Thijs Kersten

Titusdag: Titusgedicht 2024

woensdag 15 mei 2024, 15:00 - 16:15

Een traditie van Titusdag vormt het jaarlijkse Titusgedicht. Dit jaar wordt het voorgedragen door campusdichter Thijs Kersten.

Titusdag: twee lijnen

Op Titusdag staan twee lijnen centraal. Allereerst besteedt de Radboud Universiteit aandacht aan de historische nalatenschap van Titus Brandsma. De tweede lijn draait om de vraag ‘Wat doe jij voor een ander?’. Via deze vraag moedigt de Radboud Universiteit studenten en medewerkers aan op om iets te betekenen voor anderen, bij voorkeur voor mensen buiten de eigen bubbel. De vraag is een eigentijdse hertaling van de woorden van Titus Brandsma uit 1931:

Laten we ons niet al te egocentrisch opsluiten in onszelve en ons blindstaren op het louter eigen belang, maar beseffen, dat we een roeping hebben en daarin een groot geluk voor ons bestaat, dat wij anderen gelukkig kunnen maken.

 

Titusgedicht

Een traditie van Titusdag vormt het Titusgedicht. Jaarlijks wordt de campusdichter gevraagd om een gedicht te schrijven waarin de twee lijnen van de Titusdag samenkomen. Het Titusgedicht is onderdeel van de boeklancering van de intellectuele biografie van Titus Brandsma. Deze bijeenkomst vindt plaats in de kapel van het Berchmanianum.

 

Wie was Titus Brandsma?

Titusdag is vernoemd naar de heiligverklaarde Titus Brandsma wiens gedenkdag op 15 mei valt. De geboren Fries Brandsma is vooral bekend vanwege zijn heldhaftige verzet tegen de nationaalsocialistische bezetter en zijn marteldood in het concentratiekamp van Dachau. Titus was pater karmeliet en hoogleraar aan de Radboud Universiteit, die toen nog de Roomsch Katholieke Universiteit heette.

 

Wanneer
woensdag 15 mei 2024, 15:00 - 16:15
Locatie
Berchmanianum
Contactinformatie

Wil je meer weten over het Titusgedicht 2024? Neem contact op met de coördinator van de Titusdag:

Jurijn Timon de Vos 

Mail: jurijntimon.devos [at] ru.nl

Aanmelden voor het gehele programma kan met dit aanmeldformulier.