Future
Future

Toekomsten Verkennen

Hoe beïnvloedt science-fiction ons beeld van de toekomst? Hoe verhouden keiharde data en verbeelding zich in toekomstscenario’s? Welke rol spelen technologie, sociaal-demografische ontwikkelingen en de natuur? Bij Exploring Futures verken je de toekomst: die van jezelf én van een onderwerp naar keuze. Hierdoor bekwaam je je in toekomstvaardigheid en leer je werken met complexiteit. Je wordt je bewust van je eigen ‘frames’ en aannames en zet speculatief ontwerp in om vier kritische toekomstverhalen te ontwerpen.

    Algemeen

    Exploring Futures (letterlijk: het ontdekken en onderzoeken van toekomsten) is het vermogen om op de lange termijn na te denken en je meerdere toekomsten voor te stellen. Deze ultralange termijn is nodig om te reageren op crises zoals klimaatverandering, uitputting van ecosystemen, pandemieën en voor de overgang naar een regeneratieve samenleving. Onze kortetermijnbril zorgt ervoor dat we problemen niet zien, en als we ze wel zien, er niet vlot op kunnen reageren. Onderzoek en beleid speelt zich af in cycli van maanden of jaren, terwijl oplossingen zich uitstrekken over decennia of eeuwen. En dat wringt.

    Het doorgronden van complexe ontwikkelingen, bewustwording van je eigen ‘frames’ en vakoverschrijdend denken zijn vaardigheden waar jij als student in een steeds meer verbonden wereld veel aan hebt. Je wordt effectiever in je persoonlijke leven en toekomstige carrière, terwijl je actief bouwt aan een duurzamere wereld. Je oefent zowel je creatieve als analytische vaardigheden en bedenkt praktische activiteiten en strategieën.

    Wat gaan we doen?

    Allereerst maak je kennis met ultralangetermijndenken en hoe dat verleden, heden en toekomst bepaalt. Je begint met het in kaart brengen van je eigen verleden, heden en toekomst(dromen), en voert vervolgens een trendanalyse uit van opkomende ontwikkelingen over een onderwerp van jouw keuze. Je brengt vier mogelijke toekomsten in kaart met het de 2x2 Scenario Matrix en past methodes toe uit science fiction en speculative design om deze toekomsten tot leven te brengen. We eindigen de cursus met een presentatie van en reflectie op alle verhalen, en formuleren concrete acties die in je dagelijks leven kunt toepassen. Na afloop heb je een helder beeld van de mogelijkheden binnen jouw vakgebied en hoe jij je daar persoonlijk toe verhoudt. Je bent in staat om ontwikkelingen op de ultralange termijn te doordenken en je vindt je weg in een steeds complexer wordenderdende wereld.

    Docent

    Deze cursus wordt gegeven door toekomstecoloog Marjolein Pijnappels MSc. Haar methodiek voor toekomstdenken, Futures Ecologies, is opgenomen in de Handleiding Toekomstdenken van Rijksbouwmeester, naast methoden van o.a. TNO, de Univerisiteit Utrecht en KNMI. Binnen platform wondermash werkt zij als transdisciplinair onderzoeker en ontwerper van speculatieve toekomstverhalen met gemeenschappen om social dreams om te zetten in praktische acties die de wereld om ons heen beter maken.

    Marjolein studeerde biologie aan de Radboud Universiteit, werkte als communicatieonderzoeker klimaatverandering bij Wageningen UR en leidde twaalf jaar lang een ontwerpstudio. Ze is aangesloten bij het filosofische platform Future Based en Speculative Futures Amsterdam.

    Bijeenkomsten

    De cursus bestaat uit vijf bijeenkomsten op maandagavonden van 18.30 - 20.30 uur.

    De Radboud Honours Academy is van mening dat leren het beste plaatsvindt wanneer we samenwerken in dezelfde werkruimte, dus je fysieke aanwezigheid is vereist. Als je weet dat je een of meerdere sessies niet kunt bijwonen, kies dan een andere module zodat je samen met je medestudenten het meeste uit deze ervaring kunt halen.

    Startdatum

    Nader te bepalen
    Kosten
    Gratis
    Voertaal
    Nederlands
    Bijeenkomsten
    28 oktober 2024, 18:30 - 20:30
    04 november 2024, 18:30 - 20:30
    11 november 2024, 18:30 - 20:30
    18 november 2024, 18:30 - 20:30
    25 november 2024, 18:30 - 20:30
    Aantal bijeenkomsten
    5
    Docent(en)
    Marjolein Pijnappels

    Factsheet

    Type onderwijs
    Module
    Accreditatie
    :

    Contactinformatie

    Linda Kersten (coördinator Vaardighedenmodules)
    linda.kersten [at] ru.nl (linda[dot]kersten[at]ru[dot]nl)