Tumor budding: a dive into the edge of colorectal cancer invasion

dinsdag 7 mei 2024, 14:30
Promovendus
T.S. Haddad MSc.
Promotor(s)
prof. dr. I.D. Nagtegaal, prof. dr. J.W.A.M. van der Laak, prof. dr. A. Lugli (Universität bern, CH)
Copromotor(s)
dr. R. Doubrava-Simmer
Aula

Darmkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten in Nederland. Tumor budding, kleine tumorclusters van 1 tot 4 cellen aan het invasieve front van de tumor spelen een cruciale rol voor de diagnose en behandeling van de kanker. In dit onderzoek waren we in staat om het gehele invasieve front van een colorectaal carcinoom in kaart te brengen en tumor budding in 3D te visualiseren. We hebben aangetoond dat tumor budding zich uitstrekt van de hoofdtumor naar kleinere tumorclusters en biologisch sterk verschilt van een andere biomarker, die pseudobudding wordt genoemd. Onze bevindingen zijn klinisch relevant omdat we pathologen, die de behandeling van patiënten sterk kunnen beïnvloeden, hebben kunnen adviseren om ontstekingsgebieden te vermijden bij het scoren van tumor budding. Tevens waren we door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie in combinatie met de Immunoscore in staat om patiënten met een hoog risico in een vroeg stadium van de darmkanker te identificeren.

Tariq Haddad (1993) behaalde in 2018 zijn Masterdiploma Translational Medicine aan de Radboud Universiteit. In 2018 startte hij met zijn promotieonderzoek bij de GI Pathology Group, Computational Pathology Group en de afdeling Pathologie van het Radboudumc. Momenteel werkt hij als consultant voor de Catalyze Group in Amsterdam om financiering te werven voor start-ups.