Archief Bijzondere Collecties
Archief Bijzondere Collecties

Van boek tot canon: een inleiding op de geschiedenis van het gedrukte boek

Duik in de wereld van het oude boek en de productie ervan. Ga zelf aan de slag met 17e-eeuwse boeken en werp een blik op topstukken uit de Bijzondere Collecties van de Radboud Universiteit!

  Algemeen

  Het is 1662. Een vooraanstaande drukker uit Amsterdam, Joan Blaeu, brengt zijn meesterwerk uit. De wereld is vanaf dat moment een zeer bijzonder boek rijker, een atlas met de titel de Grooten atlas (of Atlas Maior). Vanaf dan zal er in Nederland nooit meer een boek gedrukt worden dat zo indrukwekkend en omvangrijk is en zoveel wereldfaam geniet. Zelfs nu nog, ruim 350 jaar later, wordt er vol lof gesproken over dit werk. Het bemachtigt zelfs een plek in de historische canon van Nederland, en terecht. Toch is er meer dan alleen de atlas van Blaeu. In deze masterclass duiken we in de wereld van het oude boek en de productie ervan. Maar ook kijken we ruimer naar drukwerk rond dat bewuste jaar 1662. Wat werd er nog meer gedrukt en wat heeft nog steeds een plek in het onderwijs of de maatschappij? Na de hands on workshop waarin je zelf met dit zeventiende-eeuwse materiaal werkt, zullen we nog een blik werpen op topstukken uit de Bijzondere Collecties van de Radboud Universiteit, ja zelfs op die wereldberoemde Grooten atlas van Bleau. 

  Programma

  14.00 – 14.45 uur | Inleiding en introductie op de boekdrukkunst en de plaats in de canon

  14.45 – 15.00 uur |Pauze

  15.00 – 15.30 uur | Hands on workshop met 17e-eeuwse boeken

  15.30 – 16.00 uur | Topstukken uit de Bijzondere Collecties tentoongesteld

  Aanmelden

  Als docent, mentor of decaan kun je maximaal 3 leerlingen aanmelden voor deze masterclass. Deelname is gratis.

  Leerling(en) aanmelden

  Startdatum

  28 mei 2024, 14:00
  Kosten
  Gratis
  Voertaal
  Nederlands
  Bijeenkomsten
  28 mei 2024, 14:00 - 16:00

  Factsheet

  Type onderwijs
  Masterclass

  Contactinformatie

  Neem contact op met het Radboud Pre-University College of Society via pucofsociety [at] let.ru.nl (pucofsociety[at]let[dot]ru[dot]nl) of bel 06-31132898.