In deze cursus bekijken we op welke manieren je beeld kunt inzetten om een verhaal te vertellen. Of dat nu voor een presentatie voor je studie is, een of video op social media of voor als je nog eens een avondvullende speelfilm wilt maken. We bekijken verschillende voorbeelden van bekende beeldmakers en onderzoeken hoe zij bepaalde effecten bereiken en een verhaal weten over te brengen. Ook kijken we naar manieren waarop wetenschap en kunst elkaar kunnen versterken.
De nadruk ligt vooral op het zelf maken en ervaren. We onderzoeken door beeldende opdrachten te maken en vervolgens in de groep elkaars werk te analyseren. Om bijvoorbeeld te begrijpen waarom Rembrandt van Rijn zo'n krachtige beelden maakte, werkt niets zo goed als het kopiëren van zijn schilderijen. Daarom verruilen we tijdens een bijeenkomst onze tafels voor schildersezels en gaan we met olieverf aan de slag. Een andere keer visualiseren we de inhoud van krantenartikelen door snelle collages te maken.
Wat gaan we doen?
De student leert om op een creatieve manier beeld in te zetten bij het presenteren van een idee en zich beeldend uit te drukken. Bovendien ontstaat er begrip van de manier waarop beeldende aspecten ons beïnvloeden en een reeks beeldende basistechnieken. En geen angst: tekentalent is absoluut geen vereiste. Het gaat in deze cursus juist over hoe je op een laagdrempelige manier het effect van beeld kan herkennen en zelf kan toepassen. Maakplezier staat voorop!
Docent
De module wordt gegeven door Jaap Godrie. Hij is historicus en kunstenaar en mede-oprichter van Breukers·Godrie, waarmee hij verbeeldingen van actuele thema’s ontwikkelt. Vanuit het Rijksmuseum is hij bij verschillende tv-programma’s betrokken als artistiek adviseur. Hij studeerde geschiedenis aan de Radboud Universiteit en schilderkunst aan de Academie voor Beeldende Vorming.
Bijeenkomsten
De module bestaat uit vijf bijeenkomsten op donderdagavond van 18.30 tot 21.00 uur.
De Radboud Honours Academy is van mening dat leren het beste plaatsvindt wanneer we samenwerken in dezelfde werkruimte, dus je fysieke aanwezigheid is vereist. Als je weet dat je een of meerdere sessies niet kunt bijwonen, kies dan een andere module zodat je samen met je medestudenten het meeste uit deze ervaring kunt halen.