Knowledge that Matters
Knowledge that Matters

Van middelmaat naar tirannie: Wat is het hoger onderwijs zonder academische vrijheid?

vrijdag 8 maart 2024, 10:00 - 14:00
Voeg toe aan agenda

Radboud Gender & Diversity Studies organiseert op 8 maart de jaarlijkse lezing voor Internationale Vrouwendag. De keynote wordt dit jaar verzorgd door dr. Susanne Täuber, deskundige op het gebied van sociale veiligheid en gender equality in het hoger onderwijs. Vervolgens is er een panelgesprek met dr. Nahed Samour en dr. Zakia Essanhaji

Programma 

09:30-10:00 - Inloop

10:00-12:30 - Keynote door dr. Susanne Täuber en panelgesprek met dr. Zakia Essanhaji en dr. Nahed Samour 

12:30-14:00 - Lunch

Susanne Täuber

Susanne Täuber

Susanne Täuber is een deskundige op het gebied van sociale veiligheid en gender equality in het hoger onderwijs. Op Internationale Vrouwendag 2023 heeft de Universiteit van Groningen haar ontslagen vanwege een kritisch artikel waarin zij schreef dat beleid, bedoeld om de academische loopbaan van vrouwen te bevorderen, ondermijnd werd door praktijken die ongelijkheid bestendigen. Het artikel was gepubliceerd in het gerenommeerde Journal of Management Studies. Haar ontslag leidde tot protest in de academische wereld; 4000 wetenschappers van over de hele wereld tekenden een petitie. Startend vanuit haar eigen case, bespreekt dr. Täuber in deze keynote zorgwekkende ontwikkelingen met betrekking tot academische vrijheid wereldwijd.

Täuber betoogt dat academia een arena is waarin wereldwijd autocratie en patriarchaat een hoge vlucht nemen. Dit is vooral zichtbaar in het verzet tegen de ideeën en de taal van gemarginaliseerde groepen: de afgelopen jaren hebben verschillende ondergerepresenteerde groepen manieren gevonden om te spreken over het dagelijkse geweld dat zij ervaren in het hoger onderwijs. Dit leidt echter niet tot een rijkere dialoog, maar wordt bestreden met maatregelen om hen het zwijgen op te leggen en hun ideeën te diskwalificeren.

Universiteiten die dit soort tactieken inzetten of toestaan, leveren wetenschappers af die doen aan zelfcensuur, die kiezen voor ‘veilige’ onderzoeksonderwerpen, en die hebben geleerd dat wegkijken beloond wordt met posities met meer macht en privileges. Als we dit niet aan de orde stellen, dan worden universiteiten plekken waar kritisch denken verdwijnt, dan worden het “koninkrijken van middelmatigheid” en raakt de samenleving verstoken van de innovatieve ideeën en oplossingen die noodzakelijk zijn om het hoofd te bieden aan de grote problemen waar de mensheid voor staat.

Dr. Nahed Samour

Nahed Samour

Dr. Nahed Samour is gelieerd aan de onderzoeksgroep Race-Religion-Constellation aan de RU (FTR). Ze studeerde international law en Islamstudies aan de universiteiten van Bonn, Birzeit/Ramallah, London (SOAS), Berlin (HU), Harvard en Damascus. Ze was een doctoral fellow aan het Max Planck Institute for European Legal History in Frankfurt/Main en was onderzoeker aan de Eric Castrén Institute of International Law and Human Rights. 

In haar presentatie staat het begrip "academic authoritarianism" centraal en onderzoekt ze de wijze waarop academische vrijheid zich verhoudt tot de aanvallen op wetenschappers die actief zijn op het gebied van critical race theory en decoloniale studies. De centrale vraag is welke impact de "sanitized accounts of national histories" hebben op het academische onderwijs en onderzoek en daarbuiten.

Dr. Zakia Essanhaji

Zakia Essanhaji

Dr. Zakia Essanhaji is postdoc bij de afdeling Sociologie van de VU Amsterdam. Haar onderzoek richt zich op institutioneel racisme in de academische wereld. Momenteel onderzoekt ze hoe witheid de oriëntatie is van de universiteit welke ‘defecte’ geracialiseerde Anderen produceert, desorienteert en uitsluit in de Nederlandse academische wereld. Voor haar proefschrift bestudeerde ze hoe witheid opnieuw wordt samengesteld in plaats van ontmanteld wordt in en door de productie van specifieke composities van ‘het’ diversiteitsprobleem. Ze heeft gepubliceerd over raciale en genderongelijkheid in diversiteitsonderzoek, diversiteitsbeleid en klachtenprocedures op universiteiten. 

Het publiek wordt uitgenodigd om mee te denken over hoe we de huidige backlash tegen de academische verworvenheden van uitgesloten groepen kunnen tegengaan. 

Aanmelden
Wanneer
vrijdag 8 maart 2024, 10:00 - 14:00
Sprekers
Susanne Täuber, Nahed Samour, Zakia Essanhaji
Locatie
Kapel
* Verplicht veld
Ik meld me aan voor:
Ik ben: