Peter Korevaar thumbnail

Van moleculaire bouwstenen naar intelligente materialen en neuromorphe computers

donderdag 25 mei 2023, 19:00 - 21:00
In mei geeft dr. ir. Peter Korevaar een alumnilezing over het nabootsen van de natuur in de ontwikkeling van slimme materialen.

Alles wat in levende organismen gebeurt, wordt aangestuurd door chemische processen. Voor het aansturen van synthetische materialen en devices die bijvoorbeeld bewegen, van vorm veranderen of zich aanpassen aan hun omgeving hebben we doorgaans elektronica nodig. Wat nu als we chemie zouden gebruiken, zodat intelligente materialen zichzelf kunnen aansturen?

Peter Korevaar gaat in zijn lezing in op de mogelijkheden om slimme materie te creëren via moleculaire zelf-assemblage, chemische reacties en fysisch-chemische principes zoals diffusie, oppervlaktespanning en fasescheiding – net als de natuur dit doet. Hierbij zal hij ook recente resultaten van zijn eigen onderzoeksgroep laten zien, waarin ze werken aan een zelf-assemblerend systeem dat spontaan draadjes groeit over een oppervlak en daarmee dynamische schakelingen vormt die chemische signalen verwerken. Uiteindelijke hopen ze hiermee een chemische computer te bouwen in analogie met de manier waarop neuronen in onze hersenen informatie verwerken.

Programma

19.00 - 19.30  Welkom
19.30 - 20.30  Lezing
20.30 - 21.00  Borrel

Taal lezing

Nederlands

Wanneer
donderdag 25 mei 2023, 19:00 - 21:00
Spreker
Peter Korevaar
Locatie
Huygensgebouw
Contactinformatie

Deze alumnilezing is georganiseerd door Team Alumnirelaties FNWI. Heb je vragen, neem gerust contact met ons op via email: alumni [at] fnwi.ru.nl.

Kun je niet wachten tot deze lezing? Kijk onze vorige lezingen terug in de Alumni Lectures playlist op Youtube of luister naar de Radboud Science Podcast op Soundcloud.