Science Cafe Nijmegen
Science Cafe Nijmegen

Veranderende zeeën

woensdag 13 september 2023, 19:30 - 22:00
Staat en toekomst van de mariene wereld

De zee is onmetelijk, onpeilbaar, vol mysteries en vreemde wezens verborgen onder de waterspiegel. We weten nog verbazingwekkend weinig van deze wereld, en dat terwijl de oceanen meer dan 70% van het oppervlak en 80% van al het leven op onze planeet omvatten! Vanwege hun enorme afmetingen leken ze lange tijd onveranderlijk onder menselijke invloeden … maar nu niet meer. Doordat het zeewater het gros van de klimaatopwarming en een kwart van de atmosferische koolstofdioxide buffert, wordt het in rap tempo warmer, zuurder en ook zuurstofarmer. Bovendien kampt het onder meer met vervuiling en overbevissing. Wat voor gevolgen hebben al deze veranderingen voor het zeeleven én voor ons? Hoe zien de oceanen van de toekomst eruit? Wat kunnen we doen? Tijd om eens een kijkje nemen in deze onbekende, bedreigde wereld. 

Op woensdag 13 september duikt het Science Café weer de pub in voor een avond met Tinka Murk en Frank Wesselingh over de zeeën en het zeeleven onder antropogene druk. Weekdier-paleontoloog Wesselingh (Naturalis) reconstrueert aan de hand van fossiele schelpen vroegere veranderingen van milieu en fauna. Hij zal bespreken hoe we hiermee de aard en drijvende krachten achter biodiversiteitscrises en -herstel beter kunnen begrijpen en wat dit ons kan zeggen over de huidige biodiversiteitscrisis en de toekomst. Murk, WUR-hoogleraar Ecologie van Mariene Dieren, bestudeert het zeeleven, van organismen tot gehele ecologische gemeenschappen, hoe het functioneert en zich al dan niet kan aanpassen aan veranderende omstandigheden. Dit onderzoek wordt vervolgens toegepast om inzicht te krijgen in de gevolgen van klimaatverandering en menselijke activiteiten op de ecosysteemdiensten en het natuurbeheer. 

De avond gaat van start met de prachtige korte film 'Planktonium' waarin Jan van IJken ons meeneemt in een betoverende microscopische wereld van kwetsbare 'aliens' onderaan de mariene voedselketen die 'hun ding' doen. Sol en Maja, Solaja, zullen daarbij een delicate, virtuoze symbiose creëren tussen deze beelden, hun piano en viool. Kom genieten, verwonderen en praat mee!  

Meer info
Wanneer
woensdag 13 september 2023, 19:30 - 22:00
Organisatie
Radboud Universiteit

Gratis entree, vrije inloop