Vertrouwdheid en verwachting in visuele verwerking

maandag 17 oktober 2022, 16:30
Spreker of promovendus
mevrouw M.E. Manahova MSc.
Promotor(s)
prof. dr. F.P. de Lange
Copromotor(s)
dr. E. Spaak
Faculteit der Sociale Wetenschappen, Donders Centre for Cognitive Neuroimaging
Aula

Vele cognitieve processen beïnvloeden de manier waarop wij de wereld waarnemen. In het bijzonder kunnen vormen van voorkennis, zoals bekend zijn met een beeld of verwachten een beeld te zien, de waarneming beïnvloeden. In dit proefschrift werd onderzocht hoe vertrouwdheid en verwachting het neurale signaal in het menselijke visuele systeem moduleren. Er werd ontdekt dat de effecten van vertrouwdheid en verwachting additief lijken te zijn, of vergelijkbaar van aard, aangezien beide soorten voorkennis bijdroegen aan een amplitudeverschil in het neurale signaal, en vertrouwdheid leidde tot een verhoogde signaalafknotting. Ook werd gevonden dat signaalafknotting het hoogst is voor snelle beeldpresentatiesnelheden en dat het zich lateraal en anterieur in de hersenen verspreidt naarmate de presentatiesnelheid langzamer wordt. Deze resultaten vergroten ons begrip van de invloed van voorkennis op de waarneming en de daarmee samenhangende hersenactiviteit.

Mariya Manahova is geboren in 1991 in Sofia, Bulgarije. Ze deed haar bachelor in de VS aan het Bates College en studeerde psychologie. Daarna verhuisde ze naar Nijmegen voor haar master aan de Radboud Universiteit en de Donders Graduate School. Daarna deed ze onderzoek voor haar PhD samen met professor Floris de Lange.

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.