Radboud-wetenschappers vertellen over hun onderzoek

Het Mariënburgplein wordt omgetoverd tot een laboratorium voor kinderen. Op zaterdag kun je meedoen met allerlei proefjes van Radboud-wetenschappers. Puzzel mee met een escaperoom over magnetisme, programmeer een robot, leer over DNA, ontdek de zwaartekracht en bouw je eigen waterzuiveringsinstallatie en ga op ontdekkingstocht door het heelal in een huiskamerplanetarium. Op zondag en maandag kun je testen hoe goed je kunt opereren in de Radboudumc Kinder-OK.

kinderen in de escaperoom magnetisme

Ontsnap uit de escape- room met magneten 

Kom in de escaperoom van alles te weten over magneten. Lukt het jou om de binaire code te kraken, een voorwerp om te polen en iets instabiels toch stabiel te maken? Alleen dan ontsnap je uit de escaperoom!  

National Individual floating Transport Infrastructure (NIFTI)

Nifti, zwevend vervoer van de toekomst! 

Het lijkt science fiction, maar als je het kleine demowagentje ziet, dat soepel over de magneetbaan glijdt, kun je je zó voorstellen dat over een aantal jaren mensen zich op die manier binnen een stad verplaatsen. Ieder naar de bestemming van zijn of haar eigen keuze, snel, veilig en vooral: schoon. 

DNA streng

DNA: een wenteltrap van gekleurde snoepjes 

In iedere cel van je lichaam zit DNA, een code die informatie over je lichaam bevat, bijvoorbeeld welke kleur ogen je hebt. Je DNA krijg je van je biologische ouders: de ene helft van je moeder en de andere helft van je vader. Maar waarom ben jij toch anders dan je moeder en vader? Kom daar samen met ons achter. We laten je zien hoe DNA is opgebouwd. Ook mag je met snoepjes zelf een DNA-streng maken (en opeten!).  

Kinderen die een lego robot programmeren

Programmeer een robot 

Ga zelf aan de slag met LEGO ® robots en Scratch. Lukt het jou om de robot te programmeren?  

Mapping brain connections with water motion

Bouw je eigen water- zuiveringsinstallatie 

We gebruiken dagelijks liters water, bijvoorbeeld om te douchen of om de wc door te spoelen. Al dat water komt in het riool terecht en wordt weer schoongemaakt in een rioolwaterzuiveringsinstallatie. Leer hoe je water zuivert en bouw je eigen waterzuiveringsinstallatie! 

Leren over zwaartekracht bij de Gravity well

Zwaartekracht in het heelal? 

Astronauten, kometen en sterren zweven in de ruimte. Is er dan geen zwaartekracht in het heelal? Jawel! Kom naar onze Gravity Well en we leggen je haarfijn uit hoe het zit. Maar pas op! Misschien wordt er wel zo hard aan je getrokken dat je in een zwart gat belandt!