Voorbij de ivoren toren van de wetenschap: Een BSI-workshop over het communiceren van uw onderzoek via podcasting

vrijdag 1 maart 2024, 13:00 - 17:00

Let op: deze workshop is Engelstalig.

Abstract:

Impact creëren met je onderzoek buiten de academische wereld is een cruciaal, maar soms over het hoofd gezien aspect van wetenschap. Een effectieve manier om uit de "ivoren toren van de wetenschap" te stappen is het maken van een podcast. Het opnemen van een wetenschappelijke podcast vereist echter een communicatiestijl die verschilt van bijvoorbeeld een wetenschappelijke presentatie op een conferentie. In deze workshop neemt podcastmaker Zegert van der Linde je mee in de wereld van podcasts en leert hij je de basisprincipes van podcasting. Hoe ontwikkel je een podcast en waarom is het een waardevol instrument voor wetenschapscommunicatie? Tijdens de workshop verken je verschillende formats en mogelijke onderwerpen die in een podcast aan bod kunnen komen. In samenwerking met andere BSI-leden doe je praktijkervaring op met het ontwikkelen van je eigen podcastaflevering.

Over de spreker:

Mijn naam is Zegert van der Linde en vertellen zit in mijn bloed. Ik kom uit een familie van verhalenvertellers: mijn opa vertelde verhalen en mijn moeder boeide leerlingen in de klas. De afgelopen 11 jaar heb ik deze traditie voortgezet via audio, door mensen mee te nemen op een reis door het vertellen van verhalen.

Tussen 2010 en 2021 werkte ik voor verschillende publieke radiostations en hield ik me zowel voor als achter de schermen bezig met audio. Vanaf 2017 waagde ik me geleidelijk aan in de wereld van podcasts. Sinds 2018 produceer ik Smaakmakers, een podcast over eten en drinken. Momenteel luisteren ongeveer 4000 mensen elke maand naar deze podcast.

In 2021 heb ik de sprong gewaagd om zelfstandig te gaan werken. Als freelance podcastmaker help ik organisaties bij het vertalen van hun verhalen naar audio. Of je nu freelancer bent, een bedrijfsleider of de communicatie verzorgt voor een groot bedrijf, een podcast kan je merk en zichtbaarheid aanzienlijk verbeteren. In de afgelopen 2,5 jaar heb ik podcasts gemaakt voor Provincie Overijssel, Leger des Heils en Provincie Utrecht.

Wanneer
vrijdag 1 maart 2024, 13:00 - 17:00
Spreker
Zegert van der Linde
Locaties
Maria Montessorigebouw, MM 02.610
Contactinformatie

BSI Colloquium Committee (contact: David Renjaän, david.renjaan [at] ru.nl (david[dot]renjaan[at]ru[dot]nl)).