Hans de Kroon
Hans de Kroon

Wandeling: De dijken van de toekomst

maandag 8 mei 2023, 09:30 - 12:00
Een Radboudgebaar

Door een stijgende zeespiegel, vaker extreme neerslag en drogere zomers wordt er in de toekomst steeds meer van onze dijken gevraagd. In de komende dertig jaar moet er alleen al in Nederland 1.500 kilometer aan dijken versterkt worden. Dijken verstevigen we nu met name door ze hoger of breder te maken met extra grond. Maar dat kan ook efficiënter, denken onderzoekers Nils van Rooijen en Hans de Kroon. Als we meer bloemen en kruiden laten groeien op onze dijken, brengt dat veel voordelen met zich mee. Dijken worden niet alleen steviger door de diepere beworteling, insecten profiteren ook nog eens van een grotere plantendiversiteit. En bovendien zien de bloeiende dijken er prachtig uit. Tijdens deze wandeling nemen Hans de Kroon en Nils van Rooijen je mee de dijk op en laat zien wat er zoal groeit en bloeit. Daarnaast vertellen ze over het project Future Dikes, een project waarin wordt onderzocht hoe we de Nederlandse dijken kunnen versterken met een soortenrijke grasbekleding.   

Startpunt excursie: De Bastei, Lange baan 4

Doelgroep: volwassenen

Aanmelden

Wil je aanwezig zijn bij deze wandeling? Stuur dan een mail naar communications-science [at] ru.nl ovv ‘Aanmelding wandeling’, vermeld ook het aantal personen dat zal deelnemen.

Wanneer
maandag 8 mei 2023, 09:30 - 12:00
Contactinformatie
  • Hans de Kroon, hoogleraar Plant ecology and Physiology, wil begrijpen hoe veranderingen in biodiversiteit van planten-, vogels- en insectensoorten optreden. De wereldwijde afname van insecten is voor hem een belangrijk thema. Ook ontwikkelt hij programma's met verschillende samenwerkingspartners om onze biodiversiteit te herstellen. h.dekroon [at] science.ru.nl     
  • Nils van Rooijen, ecoloog, is als onderzoeker verbonden aan de Wageningen University and Research en aan het project Future Dikes van de Radboud Universiteit. Daarnaast is hij secretaris bij Het Levend Archief, een grote beweging van wetenschappers, botanici en natuurbeheerders die samen hard werken om bedreigde plantensoorten te beschermen in de Nederlandse natuur.  nils.vanrooijen [at] wur.nlrel="noreferrer noopener" target="_blank"