Docent geeft uitleg aan leerlingen
Docent geeft uitleg aan leerlingen

Werkcolleges Academische Vaardigheden

De overstap van vwo naar universiteit gaat vaak niet zonder slag of stoot: het lezen van lange artikelen met ingewikkeld taalgebruik en het schrijven in eenzelfde, wetenschappelijke stijl, gaan niet vanzelf. Daarom helpt het Radboud Pre-University College of Society je graag met het ontwikkelen van je onderzoeksvaardigheden tijdens de werkcolleges Academische Vaardigheden.

  Algemeen

  In deze werkcolleges ga je aan de slag met jouw eigen profielwerkstuk of een ander onderzoeksproject of -opdracht. Onder begeleiding van docenten leer je welke academische stappen je moet zetten om jouw onderzoek succesvol af te ronden.

  De werkcolleges zullen worden gegeven door dr. Griet Coupé (coördinator Radboud Writing Lab) en Rik van der Elst (docent maatschappijleer bij NSG Groenewoud).

  Wat is een werkcollege?

  Aan de universiteit worden naast hoorcolleges ook werkcolleges gegeven voor groepen van ongeveer 30 studenten. In zo’n werkcollege werken studenten aan opdrachten onder begeleiding van een docent. Ook de werkcolleges Academische Vaardigheden zullen in het teken staan van het actief werken aan opdrachten om jouw onderzoeksproject of profielwerkstuk als een echte wetenschapper aan te pakken. Je krijgt kritische feedback op je eigen werk en geeft ook feedback op het werk van andere leerlingen. De werkcolleges duren ongeveer 2,5 uur, van 14.30 tot 17.00 uur.

  Leerdoelen

  • Je weet welke vaardigheden door de universiteit gevraagd worden voor het opzetten en uitvoeren van een onderzoek en oefent met deze vaardigheden;
  • Je beschikt over een onderzoekende houding waarbij je academische vaardigheden kunt toepassen zoals kritisch denken, logisch redeneren, bronnen analyseren, peer feedback geven en ontvangen; presenteren en rapporteren.

  Startdatum

  Nader te bepalen
  Kosten
  Gratis
  Onderwijsvorm
  Op locatie
  Voertaal
  Nederlands
  Bijeenkomsten
  16 mei 2023, 14:30 - 17:00
  13 mei 2023, 14:30 - 17:00
  11 oktober 2023, 14:30 - 17:00
  Aantal bijeenkomsten
  3
  Docent(en)
  Rik van der Elst
  Maximaal aantal deelnemers
  30

  Factsheet

  Type onderwijs
  Leergang

  Werkcollege 1 – Je onderzoek voorbereiden (dinsdag 16 mei 2023)

  Tijdens dit werkcollege ga je van start vanuit je gekozen onderwerp. Je formuleert een passende onderzoeksvraag en splits die op in deelvragen. Daarnaast maak je een onderzoeksopzet en planning en bedenk je hoe je bronnen kunt verzamelen.

  Werkcollege 2 – Antwoorden vinden in de bronnen (dinsdag 13 juni 2023)

  Tijdens dit werkcollege ga je kritisch aan de slag met je bronnen. Zijn je bronnen betrouwbaar, hoe lees je ze analytisch en op welke manier gebruik je ze om je onderzoeksvraag te beantwoorden?

  Werkcollege 3 - Schrijven en structureren (woensdag 11 oktober 2023)

  Tijdens dit werkcollege is het tijd om jouw onderzoeksverslag op een academische wijze op te schrijven. Hoe breng je structuur aan en zorg je dat het een logisch verhaal wordt?

  Aanmelden

  We hanteren een minimum aantal deelnemers om de werkcolleges te organiseren. De inschrijving zal worden gesloten als het maximum aantal deelnemers is bereikt (30).

  Meld je aan