Beeld van Victor Westhoff

Westhofflezing

dinsdag 27 mei 2025, 13:00 - 16:30
Let op: de Victor Westhofflezing van 2024 gaat niet door. De datum van de editie van 2025 is nog onder voorbehoud. Vragen? Neem contact op met de organisatie.

De Victor Westhofflezing

Victor Westhoff (1916-2001) was hoogleraar Vegetatiekunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen van 1967 tot 1981. Hij stond aan de wieg van de klassieke natuurbeschermingsvisie en wordt gezien als één van de meest invloedrijke naoorlogse natuurbeschermers in Nederland. Westhoff was één van de eersten die wees op de bijzondere natuurwaarden van kleinschalige cultuurlandschappen. Hij verleende een wetenschappelijke basis aan de plantensociologie.

De Radboud Universiteit eert zijn nalatenschap met een Westhoff-leerstoel en een jaarlijkse Victor Westhofflezing over actuele kwesties in het natuurbeheer. De Westhofflezing heeft zich ontwikkeld tot een gezaghebbend en inspirerend platform dat het veld van de natuurbescherming jaarlijks bijeen brengt en een breed publiek weet aan te spreken.

Terugblik Westhofflezing 2023: Leefbaar landschap

Eerdere lezingen

Bekijk video's van eerdere edities van de Westhofflezing in onze playlist op YouTube. De teksten van eerdere edities van de Westhofflezing zijn terug te vinden in het archief.

De Zilveren Parnassia

Om jongeren nadrukkelijk bij het debat over natuur en landschap in ons land te betrekken, reiken we tijdens de Victor Westhofflezing de Zilveren Parnassia uit. De Parnassia was de lievelingsbloem van Victor Westhoff, die hijzelf – bij gebrek aan een treffende Nederlandse naam - Studentenroosje noemde. De Zilveren Parnassia is een aanmoedigingsprijs voor aanstormend maatschappelijk en geëngageerd jong talent op het gebied van natuuronderzoek, natuurbeheer en natuurbeleving.

Winnaars van de Zilveren Parnassia

• 2023: Maryse Carbo
  • 2022: Rascha Nuijten
  • 2019: Sina Bohm