Dit jaar is de 33e editie van het Wiskundetoernooi. Op vrijdag 20 september buigen de teams van middelbare scholieren zich over de moeilijkste wiskundeopgaven. Teams uit hele land doen mee. Een team bestaat uit 4 of 5 scholieren uit vwo-5 of vwo-6 en een begeleider. Ook in Leuven (België), Bonn en Hannover (Duitsland) is er op die dag een Wiskundetoernooi.
Uitslag
De uitslag van het Wiskundetoernooi 2024 staat hieronder.
Documenten Wiskundetoernooi 2024
Programma
In de ochtend is de Sum of Us. Daarbij staat een maatschappelijk relevant thema centraal. Je maakt verschillende opdrachten en daarmee scoor je opnieuw zoveel mogelijk punten. In de middag is de Estafette. Als scholier moet je zo snel mogelijk opgaven maken waarmee je punten verdient. Het team dat aan het eind van de dag de meeste punten heeft, wint het Wiskundetoernooi.
Aanmelden van teams
Er mogen maximaal 100 teams meedoen. We streven naar een zo breed mogelijke aanwezigheid van scholen. Afhankelijk van een aantal inschrijvingen kunnen er per school één of twee teams deelnemen. Elk team heeft een afzonderlijke begeleider nodig die ook inzetbaar zal zijn als jurylid. Door middel van loting beslist de organisatie rond juni hoeveel teams er per school toegelaten worden.
De aanmeldingen voor het Wiskundetoernooi zijn gesloten, het is op dit moment niet mogelijk om je aan te melden.
Inschrijfgeld
Het inschrijfgeld per team bedraagt € 70,-. Na definitieve toelating nemen we contact op over de betaling van het inschrijfgeld. Daarbij krijg je ook bericht over de verdere registratie. De namen van de teamleden hoeven pas op dat moment opgegeven te worden.
Spelregels
Bij een groot evenement als het Wiskundetoernooi horen natuurlijk spelregels. Per wedstrijd zijn deze beschreven. In alle gevallen waarin deze tekst geen uitsluitsel biedt, neemt de organisatie een onherroepelijke beslissing. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.
Van de begeleidende docenten wordt verwacht dat zij inzetbaar zijn als jurylid. Bij inschrijving op de toernooidag krijgen zij te horen welk team zij zullen beoordelen. Wij hopen dat de juryleden zich voorbereiden op hun taak met behulp van de informatie op deze pagina.
Maximumscore: 500 punten
Speelduur: 1,5 uur
Het is toegestaan het voorbereidingsmateriaal erbij te houden tijdens de wedstrijd, maar we willen iedereen waarschuwen dat als je het nog niet van tevoren hebt bestudeerd, het erg moeilijk gaat worden. Je hebt dus geen tijd om het voorbereidingsmateriaal te bestuderen én de opgaven te maken in die anderhalf uur.
Ook is het toegestaan een niet-grafische rekenmachine te gebruiken; het is handig deze mee te nemen!
Maximumscore: 500 punten
Speelduur: maximaal 1 uur
De Estafette bestaat uit twintig problemen. De volgende opgave wordt pas aan het team gegeven als de opgave ervoor opgelost of opgegeven is. Bij elke opgave staat vermeld hoeveel punten ermee verdiend kunnen worden (20 of 30) en hoeveel punten er nog te behalen zijn met de resterende opgaven. De wedstrijd stopt zodra er een uur is verstreken of als een van de teams het maximum aantal van 500 punten heeft gescoord.
Bij de Estafette-opgaven is het gebruik van een (grafische) rekenmachine nadrukkelijk niet toegestaan.
Het verloop van de wedstrijd
De leden van een schoolteam, bestaande uit 4 of 5 leerlingen, zitten aan een tafel. Van de jury ontvangen zij bij aanvang de eerste opgave. De teamleden lossen de opgave samen zo snel mogelijk op en laten het antwoord zien aan het jurylid.
Is het antwoord goed, dan krijgt het team de volgende opgave. Het jurylid houdt het betreffende puntenkaartje omhoog. Dit wordt opgehaald door de studenten die de score verwerken.
Is het antwoord fout, dan krijgt het team de opgave terug en hebben de scholieren de kans om nog een poging te doen. Voor elke opgave krijgt het team een maximum aantal pogingen; meestal drie. Dit aantal pogingen staat vermeld op het opgaveblad.
Ook kan er besloten worden deze opgave op te geven; de opgave mag dan niet later alsnog gemaakt worden. Soms kan opgeven verstandig zijn: de punten voor deze opgave gaan verloren, maar er blijft ook meer tijd over om de resterende punten binnen te halen.
Tijdens de wedstrijd wordt de stand bijgehouden op grote scoreborden.
De einduitslag van het Wiskundetoernooi wordt bepaald door de som van de scores voor de Estafette en Sum of Us.
Oefenopgaven
Uit ervaring blijkt dat het oefenen van eerdere Estafette-opgaven een goede voorbereiding biedt voor dat onderdeel. De opgaven en uitwerkingen zijn te bekijken in de archiefmap.
Sponsoren
Het Wiskundetoernooi biedt bedrijven een unieke kans om sponsor te worden van dit nationale evenement voor vwo-scholieren. Door sponsoring helpt u wiskunde onder jongeren te promoten en vergroot u tegelijkertijd de naamsbekendheid van uw bedrijf. Sponsormogelijkheden omvatten onder andere het geven van lezingen, workshops, demonstraties en het plaatsen van uw bedrijfslogo op de shirts van vrijwilligers. Neem contact op met de organisatie voor de mogelijkheden om tot een passende samenwerking te komen.
Lijst met sponsoren
Veelgestelde vragen
Een aantal dagen na het toernooi zullen de uitslagen op deze pagina staan. Op het moment dat de uitslagen op de website staan, ontvang je hier ook een mail over.
Het toernooi kan niet later beginnen of eerder eindigen. Dit komt omdat we deze tijd echt nodig hebben voor het toernooi.
Nadat de inschrijvingen zijn gesloten zullen we gaan kijken hoeveel tweede teams er nog mee kunnen doen. Afhankelijk van het aantal plekken dat nog beschikbaar is en het aantal tweede teams die zich hebben aangemeld zullen we een loting uitvoeren. Na de loting ontvang je een mail of het tweede team mag deelnemen of op de reservelijst is geplaatst.
Op het moment dat we een afmelding ontvangen van een team, zullen we kijken welk team bovenaan de reservelijst staat en een mail sturen met de mededeling dat vanwege een afmelding het tweede team kan deelnemen. Dit kan een paar dagen voor het toernooi zijn.
De lunch is standaard vega en verder zullen er ook vegan en glutenvrije opties beschikbaar zijn bij de lunch.
We hebben graag dat er een docent mee gaat met elk team, omdat die jureren bij de estafette. Het hoeft niet per se een wiskundedocent te zijn.
Het materiaal wordt na de zomer (eind augustus/begin september) beschikbaar gesteld. Zodra het online te vinden is wordt u daarover geïnformeerd.
Ja, dat kan! Kijk voor het meelopen met wiskundestudenten van de Radboud Universiteit op de pagina Dagje Meelopen.
Meer informatie over de opleiding Wiskunde aan de Radboud Universiteit vind je op de opleidingspagina van de Bachelor Wiskunde. Maar je kunt ook komen kijken op de Bachelor Open Dag.
- Wanneer
- vrijdag 20 september 2024, 09:00 - 17:00
- Locaties
- Gymnasion, Huygensgebouw
Heb je verder nog vragen over het Wiskundetoernooi? Heb je opmerkingen of suggesties voor het toernooi? Of wil je sponsor worden? Neem dan contact op met de organisatie via toernooi [at] math.ru.nl (toernooi[at]math[dot]ru[dot]nl).