Poster van World Ocean day 2023
Poster van World Ocean day 2023

World Ocean Day x RCSC Hybrid Colloquia

donderdag 8 juni 2023, 12:00 - 13:00
Temporal Ecologies of Extinction in the Ocean: What can we learn from Phenology?

Ter ere van World Oceans Day op donderdag 8 mei, rondt RCSC zijn Ocean Colloquium Series af met Michelle Bastian, Universiteit van Edinburgh en Universiteit van Oslo, die op afstand haar onderzoek presenteert over:

"Tijdelijke ecologieën van uitsterven in de oceanen: wat kunnen we leren van fenologie?" »

Fenologie is de studie van de chronologie van de levenscyclus van levende wezens en heeft zich sinds het begin van de jaren 2000 ontwikkeld als een belangrijke indicator van het effect van klimaatverandering op ecosystemen. Het veld biedt inzicht in tijd als relationeel en adaptief, functionerend als een sleutelelement in netwerken van levende interacties. Wat gebeurt er echter wanneer de omgevingsfactoren die de timing sturen verschuiven en veranderen? In de oceanen bijvoorbeeld combineren warmere zeewatertemperaturen, veranderende stromingen en veranderende weersomstandigheden met stabielere signalen zoals daglengte of getijden om ritmes te verstoren en mogelijk gevaarlijke verschuivingen te veroorzaken. Deze lezing zal onderzoeken hoe fenologie nieuwe manieren van denken kan openen over de tijdelijkheid van het oceaanleven en het uitsterven van oceanen, in een tijd van versnellende klimaatverandering.

Michelle Bastian is docent Environmental Humanities aan het Edinburgh College of Art, University of Edinburgh en Associate Professor II aan de University of Oslo School of Environmental Humanities Oslo. Haar werk kruist met kritische tijdstudies en milieuwetenschappen, en benadrukt de rol van tijd in menselijke en meer-dan-menselijke gemeenschappen. Ze is hoofdredacteur van Time & Society (SAGE) en mederedacteur van verschillende collecties, waaronder; Het sociale leven van tijd (Time & Society), de filosofie van het veld en andere ervaringen (Parallax) en participatief onderzoek in meer dan menselijke werelden (Routledge). Michelle heeft recente publicaties in Environment and Planning E, Environmental Humanities en GeoHumanities. Van 2021-2022 was Michelle een Mid-Career Fellow, ondersteund door het Independent Fund for Social Research, waar ze de wetenschappelijke studie van seizoensgebonden levenscyclusgebeurtenissen (fenologie) onderzocht en hoe dit zou kunnen bijdragen aan werk in de geesteswetenschappen van de wereld. .

online: https://radbouduniversity.zoom.us/j/87639020845?pwd=UTJGdG5vT25PdGZUZHg4NHdKYlF0Zz09#succes

persoonlijk: EOS 1.150

Meer Informatie
Wanneer
donderdag 8 juni 2023, 12:00 - 13:00
Spreker
Dr. Michelle Bastian