De biodiversiteits- en klimaatcrisis weerspiegelt een verstoorde relatie tussen mens en natuur. Natuurverbondenheid versterken is belangrijk voor het herstellen van die relatie: als een drijfveer voor actie voor natuur, en voor welzijn en betekenisgeving. Om natuurverbondenheid te kunnen versterken, moeten we begrijpen hoe natuurervaringen, natuurverbondenheid en actie voor natuur vorm krijgen gedurende de levensloop van mensen. Dit is onderzocht middels verschillende methoden en in verschillende levensfasen: een literatuurstudie, kindertekeningen over buitenspeelplekken, interviews met jongvolwassenen die enorm actief zijn voor natuur, en evaluatie van het Groen Traineeship voor jongvolwassenen en de Earthfulness challenge voor volwassenen.
Uit studies blijkt dat directe, alledaagse natuurervaringen en het vinden van gelijkgestemden belangrijk zijn voor natuurverbondenheid in de jeugd en op latere leeftijd. Dit staat echter onder druk. Er zijn verschillende barrières gedurende de levensloop: van een beperkte actieradius als kind, tot tijdsgebrek als volwassene. Doordat natuurervaringen en natuurverbondenheid onder druk staan, dreigt elke nieuwe generatie een verminderde relatie met natuur als norm te beschouwen. Dit proefschrift presenteert verschillende routes om natuurverbondenheid te versterken en verweven in onze alledaagse levens om bij te dragen aan zorg voor en weerbaarheid van natuur en van de mens als onderdeel daarvan, nu en in de toekomst.
Bernadette van Heel heeft aan de Radboud Universiteit haar Bachelor en Master Biologie behaald. Toen haar interesse in het functioneren van ecosystemen toenam, werd ze ook steeds meer geïnteresseerd in hoe mensen zich daar toe verhouden en welke rol zij kunnen spelen in natuurverlies en natuurbehoud. Daarom specialiseerde ze zich in de Science in Society master. Na haar studie werkte ze zowel vanuit onderzoek als vanuit de praktijk aan perceptiestudies en publieks- en stakeholderparticipatie. Haar promotieonderzoek heeft ze vervolgens bij het Centre Connecting Humans and Nature binnen het Institute for Science in Society aan de Radboud Universiteit gedaan. Hierin onderzocht ze hoe natuurervaringen, natuurverbondenheid en actie voor natuur vorm krijgen gedurende de levensloop van mensen. Tijdens het afronden van haar promotieonderzoek is ze begonnen als postdoc onderzoeker binnen het project FLOW over de betrokkenheid van (toekomstige) generaties bij Europese wateren en een ‘living labs’ onderzoek naar biodiversiteitsherstel in landelijk gebied.