Sociale veiligheid aan de Radboud Universiteit
Sociale veiligheid bestaat uit een veilige omgeving waarin samenwerking, gelijkwaardigheid, openheid en aandacht voor elkaar belangrijk zijn. Een sociaal veilige omgeving creëren we samen. Studenten en medewerkers kunnen zichzelf zijn en gaan respectvol met elkaar om ongeacht herkomst, overtuiging, gender, seksuele oriëntatie, beperking, rol of functie.
Uitgelicht
Ervaar jij ongewenst gedrag?
Ongewenst gedrag bestaat uit gedrag dat je hindert in je werk of studie. Voorbeelden zijn steeds onderbreken en impliciete uitsluiting zoals niet groeten. Wat ongewenst is, bepaal je in eerste instantie zelf. Wat voor de één ongewenst is, hoeft dat voor een ander niet te zijn. Het kan zijn dat de veroorzaker zich niet bewust is van het effect van het gedrag. Daarom is het geven van opbouwende feedback belangrijk.
Wanneer gedrag de grens van menselijke waardigheid overschrijdt is er sprake van grensoverschrijdend gedrag. De Radboud Universiteit treedt op tegen grensoverschrijdend gedrag zoals pesten, roddelen, discrimineren, (seksuele) intimidate, en misbruik maken van een machtspositie of afhankelijkheidsrelatie. We vragen je dan ook om dit te melden.

Maak het bespreekbaar
Als je last hebt van sociale onveiligheid en (vermoedens van) onethisch gedrag houd het dan niet voor je, maar maak het bespreekbaar, ook als je een omstander bent. Spreek de lastveroorzaker aan op het gedrag en biedt feedback. Als dat lastig of zelfs onmogelijk is, schakel dan hulp in.
We staan voor je klaar
Er zijn verschillende professionals zoals de HR-medewerker, studieadviseur, leidinggevende, vertrouwenspersoon, psycholoog en ombudsfunctionaris, waar je laagdrempelig en vertrouwelijk terecht kunt. Zij bieden advies en steun en kijken samen met jou hoe het ongewenste gedrag gestopt kan worden.
Trainingsaanbod sociale veiligheid
De Radboud Universiteit wil dat iedereen kan rekenen op een veilige basis voor werk of studie en als het nodig is zich veilig voelt om lastige of kritische gesprekken te voeren. Daarom heeft de universiteit een breed aanbod aan e-learnings, workshops en trainingen die je helpen sociaal onveilige situaties te herkennen, ongewenst gedrag te benoemen of actief te luisteren. Bekijk het trainingsaanbod voor medewerkers in gROW. Voor studenten is dit aanbod in ontwikkeling.
Gedragscodes en regelingen gedrag & integriteit
De Radboud Universiteit streeft een klimaat van academische vrijheid na, waarin de open discussie, vrijheid van geest, denken en spreken voorop staat. Wel zijn er kaders voor integer en professioneel handelen in de vorm van (gedrags)codes en regelingen, waarbij de regelingen juridisch bindend zijn.