Wetenschappelijke integriteit

Wetenschappelijke integriteit is van essentieel belang voor het goed functioneren van wetenschap. Leidende principes voor integer wetenschappelijk onderzoek zijn eerlijkheid, zorgvuldigheid, transparantie, onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid. Wanneer deze principes niet gevolgd worden, bedreigt dit zowel de kwaliteit als de betrouwbaarheid van de wetenschap.

De Radboud Universiteit volgt de Nederlandse Gedragscode Wetenschappelijke Integriteit (2018). Deze gedragscode bevat een uitleg van de bovenstaande principes en beschrijft normen voor goed wetenschappelijk onderzoek.

Vertrouwenspersonen wetenschappelijke integriteit

Wil je een klacht indienen op het gebied van de wetenschappelijke integriteit, of daarover eerst een gesprek voeren, neem dan contact op met een van de vertrouwenspersonen wetenschappelijke integriteit. 

De vertrouwenspersonen wetenschappelijke integriteit zijn ervaren hoogleraren met een opleiding tot vertrouwenspersoon. Zij kunnen uitstekend met jou meedenken in situaties waarin de wetenschappelijke integriteit (mogelijk) in het geding is. 

Een klacht over wetenschappelijke integriteit dien je in bij het college van bestuur. Het college geleidt de klacht door naar de commissie wetenschappelijke integriteit. De vertrouwenspersoon heeft geen rol in dit proces en kan jou zodoende onafhankelijk ondersteunen. 

Contact vertrouwenspersonen wetenschappelijke integriteit

Neem contact op met één van de vertrouwenspersonen wetenschappelijke integriteit, prof. dr. Didi Braat of prof. dr. Wilbert Spooren, via vertrouwenspersonen [at] ru.nl (vertrouwenspersonen[at]ru[dot]nl). 

Commissie wetenschappelijke integriteit

Het college van bestuur heeft, gelet op artikel 4.1 van de regeling Wetenschappelijke Integriteit Radboud Universiteit, een commissie wetenschappelijke integriteit ingesteld die als volgt is samengesteld:

  • Dhr. prof. mr. S.C.J.J. Kortmann, voorzitter
  • Dhr. prof. mr. Y. Buruma, (plv) voorzitter
  • Dhr. dr. M.J. Becker
  • Mw. prof. dr. R. Loll
  • Mw. prof. dr. M.M. Rovers
  • Mw. prof. dr. M.H. Leyenaar
  • Dhr. prof. dr. P.G.M. van der Heijden
  • Mw. prof. dr. C.J.M. Klijn
  • Dhr. prof. dr. W.J.H. Furnée
  • Mw. mr. dr. T. Hilverda
  • Secretaris van de commissie is mr. S.M.Y. (Stéphanie) van der Werf, Juridische Zaken.

De commissie onderzoekt klachten en brengt daarover advies uit aan het college van bestuur. Als de klacht betrekking heeft op onderzoek uitgevoerd in het kader van het Radboudumc, brengt de commissie advies uit aan het college van bestuur en de decaan van de Faculteit der Medische Wetenschappen/Radboudumc.

Regeling wetenschappelijke integriteit

In de Regeling Wetenschappelijke Integriteit is vastgelegd hoe klachten over wetenschappelijk wangedrag worden behandeld.

Jaarverslag 2023

Jaarverslag Comissie Wetenschappelijke Integriteit 2023

Het jaarverslag van de Commissie Wetenschappelijke Integriteit over het jaar 2023.

Indienen klacht

Klachten over een vermoeden van schending van de wetenschappelijke integriteit kunnen worden gericht aan onderstaand adres. Je dient een klacht in bij het college van bestuur. De vertrouwenspersoon wetenschappelijke integriteit kan je ondersteunen bij de klachtenprocedure. Nadat je de klacht hebt ingediend bij het college van bestuur, leidt het college de klacht door naar de commissie wetenschappelijke integriteit.

College van bestuur Radboud Universiteit

t.a.v. mw. mr. D. Gebbink 
Postbus 9102
6500 HC NIJMEGEN