Geschiedenis van de Universiteitsbibliotheek

De Universiteitsbibliotheek aan de Erasmuslaan is dé schatkamer van de campus. Bij haar Bijzondere Collecties en bij het in 1969 opgerichte Katholiek Documentatie Centrum (KDC) worden talrijke boeken, objecten en archieven bewaard; kilometers aan interessant erfgoed, nu eens eeuwenoud, dan weer relatief jong. 

 

Een universiteit zonder boeken en tijdschriften bestaat niet. Bij de oprichting van de Nijmeegse universiteit in 1923 (toen nog Katholieke Universiteit geheten) zat de Universiteitsbibliotheek in de binnenstad. Na de Tweede Wereldoorlog verhuisde zij naar Villa Stella Maris aan de Van Schaeck Mathonsingel. Het huidige gebouw aan de Erasmuslaan werd in 1968 betrokken.

Studenten in de leeszaal van de Universiteitsbibliotheek in Villa Stella Maris aan de Van Schaeck Mathonsingel.
Studeren in de leeszaal van de UB (1946-1967) in Villa Stella Maris aan de Van Schaeck Mathonsingel

Bladeren in boeken

De bibliotheek van de Radboud Universiteit beschikt over een rijke en veelzijdige collectie handschriften, incunabelen, oude drukken en bijzondere boeken uit het meer recente verleden. Al deze boeken beslaan een planklengte van ongeveer 5 kilometer. Dat komt overeen met een denkbeeldige wandeling van een uur, die voert langs 90 middeleeuwse handschriften, 400 handschriften die zijn vervaardigd ná 1600, 38.000 boeken die zijn gedrukt voor 1801 – waaronder 150 incunabelen (gedrukt vóór 1501) en 534 postincunabelen (gedrukt tussen 1501 en 1540) – en gespecialiseerde moderne deelcollecties. Bovendien omvat de collectie 120.000 negentiende-eeuwse drukken (1801-1900). Samen vormen al deze boeken de Bijzondere Collecties van de Radboud Universiteit.

Sinds de oprichting in 1923 heeft de Radboud Universiteit een bijzonder boekenbezit van formaat opgebouwd. Een selectie hiervan is in de Radboud Boekenkast geplaatst, gerangschikt op thema. Struin door de Radboud Boekenkast en blader digitaal door de schatten van de Bijzondere Collecties!

Bekijk de Radboud Boekenkast

 

Exterieur van de UB (sinds 1968) aan de Erasmuslaan, met op de achtergrond de Erasmustoren
Exterieur van de Universiteitsbibliotheek (sinds 1968) aan de Erasmuslaan, met op de achtergrond de Erasmustoren