Geschiedenis van landhuis Oud-Heyendael

Landhuis Oud-Heyendael is het oudste gebouw op de campus. Het stamt uit het begin van de achttiende eeuw en ligt aan de René Descartesdreef. Momenteel vormt het de uitvalsbasis van de personeelsvereniging van de Radboud Universiteit en het Radboudumc. Het landhuis is een gemeentelijk monument.

Landhuis Oud-Heyendael

Het achttiende-eeuwse landhuis vormde lange tijd het hart van het landgoed Heyendael. Daar kwam in 1912 een einde aan toen grootindustrieel Frans Jurgens uit Oss aan het huidige Geert Grooteplein zijn Kasteeltje liet bouwen, een jachtslot. Sindsdien heet het landhuis Oud-Heyendael. Hier bracht Jurgens zijn personeel onder. In de loop der eeuwen is het landhuis vaak verbouwd en is de omgeving nogal veranderd.

Een foto uit 1910 van het exterieur van het landhuis op het terrein Heyendael
Exterieur van het landhuis op het terrein Heyendael, 1910

Landgoed uit de zeventiende eeuw

Sinds de zeventiende eeuw vestigden leden van de regentenklasse zich in de zomer in buitenplaatsen rondom de stad. Te midden van akkers, weilanden en bospercelen lieten zij luxe buitenverblijven bouwen op uitgestrekte landgoederen. Zo ook in Nijmegen. Landgoed Heyendael is daarvan een sprekend voorbeeld.

Landgoed Heyendael op de uitsnede van een wandelkaart van Nijmegen en omstreken uit 1897
Landgoed Heyendael op de uitsnede van een wandelkaart van Nijmegen en omstreken uit 1897

Zie ook..