Identiteit
De Radboud Universiteit is een bijzondere universiteit die voortkomt uit de katholieke emancipatiebeweging uit het begin van de twintigste eeuw. Overeenkomstig deze traditie voelen medewerkers en studenten zich betrokken bij elkaar, bij de samenleving en bij de wereld. We richten ons op de zorg voor elkaar en de wereld om ons heen en blijven ons inzetten voor de emancipatie van sociale en culturele minderheden. We willen van betekenis zijn. We laten ons daarbij leiden door wetenschappelijke vragen én maatschappelijke uitdagingen.

Indentiteitsdialoog
De Radboud Universiteit viert in 2023 haar eeuwfeest en heeft in de aanloop daarnaartoe een dialoog gevoerd over haar identiteit om zo het veelkleurige verhaal van de universiteit in beeld te brengen. Op deze pagina lees je verhalen van medewerkers en studenten die hieraan deelnamen. De verhalen zijn deels afkomstig uit het speciale themanummer "identiteit" van het Radboud Magazine.

Emancipatie-universiteit
De Radboud Universiteit is bijna honderd jaar geleden opgericht om de achterstelling van katholieken op te heffen door universitair onderwijs. Dat is gelukt. Maar vandaag de dag zijn er allerlei andere groepen die een achterstelling ervaren. Ook voor hen is de universiteit een middel om een goede positie in de samenleving te verwerven.
Aan de Radboud Universiteit studeren bijvoorbeeld relatief veel eerste-generatiestudenten, studenten van wie geen van beide ouders een universitaire opleiding heeft. Voor deze studenten is het vaak helemaal niet zo logisch dat ze naar de universiteit zouden gaan. Dat weet ik uit ervaring want ooit was ik zelf eerstegeneratiestudent.
Deze studenten horen echter van oudsher bij de Radboud Universiteit. Je ziet ze hier veel. Wellicht hebben studentenorganisaties in Nijmegen daardoor veelal een bijzonder karakter, met een positieve sfeer van gelijkwaardigheid en de wil om bij te dragen aan de samenleving. Ik denk dat dat deel uitmaakt van onze identiteit. Je bent nodig. Daar kunnen we trots op zijn.
Jaarlijks geven we daar ook op een andere wijze vorm aan. Op 15 mei, de dag van de heiligverklaring van mijn voorganger Titus Brandsma, vragen wij in zijn geest, aan alle studenten en medewerkers: wat doe jij vandaag om iemand gelukkig te maken?
‘’Laten we ons niet al te egocentrisch opsluiten in onszelve en ons blindstaren op het louter eigen belang, maar beseffen, dat we een roeping hebben en daarin een groot geluk voor ons bestaat, dat wij anderen gelukkig kunnen maken.’’ (Titus Brandsma)
Zo zie ik Radboud
Medewerkers en studenten vertellen over hoe zij de identiteit van de Radboud Universiteit ervaren. Hoe zien zij Radboud?
Bijzondere instituten, centra en verenigingen
De bijzondere identiteit van de Radboud Universiteit geeft medewerkers, studenten en alumni de ruimte tot bijzonder handelen. Dit krijgt onder meer vorm in verschillende instituten, centra en verenigingen die onderdeel uitmaken van de brede Radboud-gemeenschap.
Katholiek Documentatie Centrum
Het Katholiek Documentatie Centrum (KDC) verricht onderzoek naar katholiek erfgoed en naar de geschiedenis van het katholicisme. Zo maakt het KDC geschiedkundig werk van de katholieke wortels van de Radboud Universiteit.
Naar het KDCRadboud Reflects
Radboud Reflects organiseert publiekslezingen over maatschappelijke en wetenschappelijke vraagstukken. De bewuste aandacht hierbij voor religie, ethiek, filosofie en theologie past bij de katholieke intellectuele traditie waarin de Radboud Universiteit staat.
Radboud ReflectsRadboud Honours Academy
De Radboud Honours Academy (RHA) biedt gemotiveerde studenten de mogelijkheid zich extra te verdiepen in wetenschappelijke vraagstukken van maatschappelijk belang. Daarmee draagt de RHA bij aan het bijzondere doel dat de universiteit sinds 1923 heeft: jongvolwassenen vormen zodat zij kunnen bijdragen aan de Nederlandse samenleving.
Naar Radboud Honours AcademyTitus Brandsma-instituut
In de geest van zijn naamgever, de heiligverklaarde oud-rector magnificus Titus Brandsma, onderzoekt het Titus Brandsma-instituut hoe de christelijke mystiek en spiritualiteit van waarde kunnen zijn in de hedendaagse samenleving en cultuur.
Naar het Titus Brandsma-instituutInstituut voor Oosters Christendom
Het Instituut voor Oosters Christendom richt zich op het verdiepen en verspreiden van kennis over het oosters christendom, zowel binnen als buiten de universiteit.
Instituut voor Oosters ChristendomLaudato Si’-instituut (i.o.)
Met oog voor integrale ecologie verbindt en stimuleert het Laudato Si’-instituut (i.o.) duurzaamheidsinitiatieven aan de Radboud Universiteit. Het Laudato Si'-instituut is momenteel in oprichting.
Nieuwsbericht Laudato Si'-instituutStudentenkerk
Vanuit de christelijke traditie ondersteunt de Studentenkerk studenten bij hun zoektocht naar zingeving en inspiratie.
Naar de StudentenkerkLevensbeschouwelijke Studentenverenigingen
Studentenverenigingen met een levensbeschouwelijke oriëntatie zijn: C.S.F.R. Quo Vadis, Ichtus Nijmegen, Katholieke Studenten Nijmegen, Moslimstudentenvereniging Nijmegen, Nijmeegse Studentenvereniging de Navigators en Vereniging Gereformeerde Studenten Nijmegen Thesaurum Quaeritans.
Overzicht Levensbeschouwelijke Studentenverenigingen