Initiatieven

Er zijn allerlei initiatieven en terugkerende evenementen die als doel hebben van de Radboud Universiteit een veilige en toegankelijke plek te maken voor alle studenten en medewerkers. Op deze pagina lees je meer over de belangrijkste initiatieven.

Solidarity Week

Het doel van de Solidarity Week is om mensen bewust te maken van ongelijkheid, onderdrukking en marginalisering. Het initiatief is ontstaan uit de stemmen van toegewijde studenten, medewerkers en faculteitsleden en wordt met trots ondersteund door het Diversity, Equity and Inclusion [DEI] Office. Het is een moment waarop we verder gaan dan gesprekken over ras, intersectionaliteit, religie en barrières om samen na te denken, gedrag te veranderen en beleid te ontwikkelen.

disABILITY and Accessibility committee: op naar een toegankelijker campus

Mensen met een handicap worden onder meer geconfronteerd met problemen op het gebied van werkgelegenheid, sociale participatie, vervoer en gezondheidszorg. Om samenlevingen inclusiever te maken, stelt de WHO voor het bewustzijn te vergroten, inclusie te bevorderen en instrumenten en richtsnoeren te creëren voor betere processen. Studeren en werken kan een hele uitdaging zijn voor mensen met een handicap.

In 2022 werd de disABILITY and Accessibility Committee opgericht als onderdeel van het DEI-office van de Radboud Universiteit. Deze commissie heeft als doel de toegankelijkheid van de universiteit te verbeteren. Het doel van de commissie beperkt zich niet tot het verbeteren van de fysieke toegankelijkheid van de campus, maar richt zich ook op het vergroten van de toegankelijkheid van de campus voor studenten en medewerkers met autisme of een angststoornis. Via paneldiscussies, lezingen en andere zorgvuldig samengestelde sessies denkt de disABILITY and Accessibility committee na over kwesties als ableïsme, het faciliteren van studenten en werknemers met een handicap, arbeidsparticipatie en meer.

Leden disABILITY and Accessibility Committee

Regenboogvlaggen wapperen in de wind

Paarse Vrijdag

Op Paarse Vrijdag benadrukken onderwijsinstellingen in heel Nederland de acceptatie van LGBTQ+ studenten en medewerkers. Op deze dag zie je ook op de campus van de Radboud Universiteit prachtige paarse tinten. De Radboudgemeenschap doet mee door het woord te verspreiden, paars te dragen en beelden online te delen met de hashtags #paarsevrijdag en #radboudlife om solidariteit met de LGBTQ+ gemeenschap te tonen.

Christine Mohrmann wordt hoogleraar

Christine Mohrmannfonds

In 2016 lanceerde de Radboud Universiteit het Christine Mohrmann programma om genderdiversiteit te bevorderen. Het programma, vernoemd naar Prof. Christine Mohrmann, de eerste vrouwelijke hoogleraar aan de Radboud Universiteit, streefde naar gendergelijkheid op alle niveaus binnen het wetenschappelijk en ondersteunend personeel. Het is later opgenomen in het Gender Equality Plan.

Het Christine Mohrmannfonds voorziet in de financiering van aspecten gerelateerd aan werving, selectie en ontwikkelig van medewerkers.

Meer informatie