We werken toe naar een circulaire en gezonde campus. Dit betekent dat we goed nadenken over nut en noodzaak van elk bouwproject, dat we (ver-)bouwen en renoveren met veel aandacht voor grondstoffenreductie en milieu-impact en dat onze gebouwen flexibel en toekomstbestendig zijn. Ook subthema’s als natuurinclusiviteit, klimaatadaptatie, gezondheid en inclusiviteit spelen een belangrijke rol.

Wat kun jij doen?
Voor de campus van de toekomst zijn we afhankelijk van de vraag en het gedrag van onze gebruikers. Daarom zetten wij sterk in op efficiëntie en bezettingsgraad van kantoren en onderwijsruimten, zodat deze niet onnodig leeg staan en er niet onnodig bijgebouwd hoeft te worden. Ook levensduurverlenging (onze spullen langer gebruiken en repareren) is een belangrijk thema. Jij kunt bijdragen door:
- De werkomgeving optimaal te gebruiken. Je bent als medewerker welkom in elk gebouw en je kunt in principe overal werken. De werkomgeving biedt voorzieningen voor individueel werk en voor verschillende vormen van ontmoeten, overleggen en samenwerken;
- Je agenda goed bij te houden en overlegruimtes tijdig te reserveren en annuleren;
- Buiten te werken of studeren, want op de hele campus is WIFI beschikbaar.
Heb je een ander goed idee om de campus te verduurzamen? Dien je idee in en voer het uit via Realize Your Idea
Momenteel kijken we samen met VIA-T naar een duurzame transformatie van het Linnaeusgebouw.
Als universiteit werken we samen met ruim vijftig organisaties in het kennis- en innovatiecentrum Via-T: VIA-T is dé transitieversneller naar circulair en biobased bouwen. Toekomstbestendig leren, werken en wonen is daarbij ons doel.
Behoud van onze gebouwen heeft de focus en onderhoud heeft prioriteit. Ook bij het proces van onderhoud maken we duurzame keuzes, bijvoorbeeld:
- Het plaatsen van duurzame tappijttegels en pvc-tegels. Bij schade hoeft maar een tegel te worden vervangen in plaats van de hele vloer. Bovendien zijn deze tegels makkelijk herbruikbaar.
- Rioolbuizen te relinen. We vervangen ze niet, maar brengen een coating aan de binnenzijde aan.
- Cilindersloten te hergebruiken. Wanneer op de ene plek de sloten worden vervangen, gooien we de cilinders niet weg, maar gebruiken we deze in andere gebouwen.
We zetten volledig in op producten en materialen met een lage milieu impact en het zo lang mogelijk (her)gebruiken daarvan. Op dit moment wordt 90% van ons meubilair circulair ingekocht.
In het project Radboud Duurzaam Werken werken we aan een werkomgeving die bijdraagt aan een duurzame omgeving, het welzijn van alle medewerkers en studenten en aan het behalen van team- en organisatiedoelen. In de volgende gebouwen wordt al gewerkt aan de implementatie van Radboud Duurzaam Werken:
We werken toe naar een natuurinclusieve en klimaatadaptieve campus. Dit doen we bijvoorbeeld via:
- Ons strategisch assetmanagementplan. Assetmanagement is gericht op het in stand houden van de fysieke assets, zodat deze optimaal blijven functioneren. We behouden en verbeteren de campus met regulier onderhoud, vervangingsonderhoud, functionele aanpassingen, renovatie en herinrichting. Lees meer over assetmanagement
- Sinds 2020 is onze campus rookvrij. Omdat er rondom de campus nog veel wordt gerookt, hebben we daar peukenpalen neergezet van Peukenzee. De ingezamelde peuken worden gerycled en omgetoverd tot tafeltjes.
Onze doelen
- De campus is volledig circulair in 2050, dat wil zeggen minimaal grondstoffengebruik zonder milieu-impact en hoogwaardig hergebruik (gesloten kringlopen).
- We gaan voor duurzame gebouwinrichting met slimme en flexibele ruimtebenutting.
- Onze gebouwen en processen hebben een minimale CO2-footprint. In 2030 zijn al onze (bouwgerelateerde) inkoopoverwegingen gebaseerd op de circulaire principes.
- Bij aanpassingen aan de werkomgeving houden we rekening met voorkeuren van medewerkers, duurzaamheidsdoelen, en thema's als sociale veiligheid en erkennen en waarderen.
- We staan voor een gezonde, efficiënte en prettige manier van (samenwerken) waarbij de werkomgeving onze behoeften en primaire werkactiviteiten optimaal ondersteunt.
Sustainable Development Goals
De Sustainable Development Goals (SDG’s), zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Ze zijn een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis.
Het bedrijfsvoeringsthema duurzame gebouwen van de Radboud Universiteit sluit aan bij de SDG's:
- 11: Duurzame steden en gemeenschappen
- 12: Verantwoorde consumptie en productie
- 13: Klimaatactie