Wij gaan voor klimaatneutraal op de campus en in onze ketens. We zetten in op energiebesparing en -efficiëntie. Wij wekken onze energie zoveel mogelijk zelf op en kopen de energie die we daarnaast nog nodig hebben duurzaam in. Bij spullen en diensten die we inkopen werken we met onze leveranciers aan verlaging van de CO2-footprint.
Wat kun jij doen?
- Probeer energiebewustzijn ook toe te passen op je werk, check bijvoorbeeld de verlichting en thermostaat (als die er zit) als je de laatste bent die de ruimte uitloopt.
- Brainstorm met je collega’s of medestudenten over energiebesparingsmogelijkheden in jouw werk- en leeromgeving. Je kunt zelf via https://campusenergie.nl/ volgen of de maatregelen impact hebben op het totale energieverbruik van het gebouw.
- Jouw gedrag kan bijdragen aan lagere uitstoot: kies voor duurzaam vervoer en koop bewust in
Heb je een ander goed idee om de campus te verduurzamen? Dien je idee in en voer het uit via Realize Your Idea
Waar werken wij aan?
Door steeds meer gebouwen op het warmte- koudenet aan te sluiten, besparen we veel gas:
- Het gasverbruik is in vijf jaar tijd gedaald van 2,4 naar 0,9 miljoen kuub (-61%).
- Meer dan 90% van het vloeroppervlak van de campus is aangesloten op het warmte- koudenet.
- In 2023 zorgde de uitbreiding van het Hybride Energienet, onder meer in de Studentenkerk, Mercator I, Mercator II en het Berchmanianum voor een besparing van 456.673 m3 gas per jaar.
- In 2024 wordt het SSH& Sterrenbosch op het Hybride Energienet aangesloten. Daarmee helpt de universiteit studentenhuisvester SSH& jaarlijk 250.000 m3 gas te besparen.
In 2024 worden veel zonnepanelen bijgeplaatst op bestaande daken. Het totaal opgesteld vermogen neemt in 2024 toe van 1 MWp naar 1,8 MWp. Er zal door deze uitbreiding in totaal jaarlijks ongeveer 600.00 kWh extra aan stroom worden opgewekt. Dit is gelijk aan het jaarverbruik van ongeveer 200 huishoudens. Universiteitsgebouwen waar nu zonnepanelen aanwezig zijn:
- Mercator I
- Grotiusgebouw
- Gymnasion/Elinor Ostromgebouw
- Universiteitsbibliotheek
- Maria Montessorigebouw
- HFML
- Kinderdagverblijf Radboud
- Studentenkerk
Wil jij weten hoeveel stroom de zonnepanelen per gebouw opwekken?
De universiteit vervangt momenteel op grote schaal conventionele verlichting door energiezuinige LED-verlichting. Kijk voor meer informatie over de verlichting in de gebouwen op de projectpagina van LED's GO. Naast de verlichting in de onderwijsgebouwen is ook de sportveldverlichting, terreinverlichting en kasbelichting vervangen. Voordelen van LED zijn:
- Veel lager energieverbruik;
- Beter licht;
- Veel langere levensduur.
Waar zie je LED-verlichting op de campus?
- Onderwijsgebouwen: in 2026 zal vrijwel alle conventionele verlichting zijn vervangen door LED-verlichting.
- Sportvelden: 113 lampen zorgen voor 54% minder sportveldverlichting. Dat is het jaarverbruik van ongeveer 63 huishoudens.
- Kassen: 180 lampen zorgen voor 43% minder stroomverbruik. Dat is het jaarverbruik van ongeveer 100 huishoudens.
Onze doelen
We reduceren de uitstoot van broeikasgassen door op de campus continu energie te blijven besparen en het verbruik te vergroenen. Ook zullen we ons inkoopvolume inzetten om een aanzienlijke vermindering van de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen te bereiken. Op die manier streven we de volgende doelen na:
- Alle gebouwen hebben energielabel A+++ in 2050
- Radboudcampus is aardgasloos in 2035
- Restwarmte beschikbaar hebben voor derden in 2050 (tenminste 50 TJ)
- De indirecte CO2-uitstoot verlagen (bijvoorbeeld de uitstoot bij de productie en het transport) van de producten die we op onze universiteit gebruiken
Meer weten over energie en klimaat?
Sustainable Development Goals
De Sustainable Development Goals (SDG’s), zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Ze zijn een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis.
Het bedrijfsvoeringsthema energie en klimaat van de Radboud Universiteit sluit aan bij de SDG's:
- 7: Betaalbare en duurzame energie
- 12: Verantwoorde consumptie en productie