Eten en drinken speelt een belangrijke rol in ons streven naar duurzaamheid. De afdeling Food and Beverage werkt mee aan duurzaamheid door een innovatief en duurzaam assortiment aan te bieden en de gasten te enthousiasmeren om duurzame keuzes te maken.

Wat kun jij doen?
- Maak zelf duurzame keuzes in het kopen van producten. Zo kun je bijvoorbeeld vaker kiezen voor een plantbased of vegetarische maaltijd.
- Bestel nooit teveel. Of je nu gebruik maakt van de catering of zelf eten haalt, zorg ervoor dat je de juiste hoeveelheden bestelt zodat je niks verspilt.
- Probeer het gebruik van wegwerpverpakkingen te voorkomen.
Heb je een goed idee om de campus te verduurzamen? Dien je idee via Realize Your Idea!
Waar werken wij aan?
We breiden ons vegetarische en plantbased assortiment steeds verder uit. Op dit moment:
- Bestaat 75% van het assortiment in de outlets op de campus uit vegetarische of plantbased producten. We stimuleren onze gasten om duurzame keuzes te maken door duurzame keuzes extra aandacht te geven.
- Zijn de cateringgidsen standaard volledig vegetarisch of plantbased.
- Bieden we plantaardige melk aan in alle coffee corners en in steeds meer koffieautomaten.
Het afgelopen jaar is er een voedselverspillingsmeting gedaan in de Refter door Orbisk. Orbisk is een slimme monitor die afval op soort en gewicht kan registreren, hierdoor krijg je een helder beeld van wat er weggooit wordt.
Er zijn drie verschillende soorten metingen gedaan:
- Wat blijft er over van de catering?
- Wat komt er terug van het bord?
- Hoeveel overproductie is er bij de counters?
Voeselverspilling verminderen is ons streven. Tot nu toe:
- Gaan we voedselverspilling tegen door op maat te produceren en te bestellen. Wat alsnog overblijft bieden we aan via de app Too Good To Go.
- Scheiden we op alle horecalocaties het afval en stimuleren we onze gasten om dat ook te doen. We nemen statiegeld flessen en blikjes in en doneren dit aan een goed doel (het Radboud Fonds).
- Verzamelen en hergebruiken we het koffiedik als grondstof.
- Waar mogelijk gebruiken we binnen de afdeling gefilterd kraanwater in herbruikbare flessen.
- Hebben we de Billie Cup geïntroduceerd als duurzaam alternatief voor de wegwerpbekers.
- Benaderen we actief afdelingen waar "veel" waste voorkomt op het gebied van catering
- Geven we vensterzakjes mee bij catering zodat men het naar huis kan nemen
- Passen we portionering aan bij gerechten en vervangen we minder populaire ingrediënten of laten we deze weg
- Analyseren we Klanttevredenheidsmetingen en verwerken we feedback in receptuur
- We zijn aangesloten bij het Collectief Natuurlijk Eten & Drinken van MVO Nederland. Doel is om van natuurlijke landbouw het nieuwe normaal te maken.
- We doen actief mee aan initiatieven die bijdragen aan de gezondheid van onze gasten en onze leefomgeving. Voorbeelden daarvan zijn de Nationale Week Zonder Vlees, Ik Pas / Dry January en het Radboud Impact Festival.
- In de vending op de campus maken we onder andere gebruik van de Health Food Wall. Hier kunnen gebruikers 24/7 een vers, gezond en plant-based maaltijd of snack kopen. Er staan nu 8 Health Food Walls verspreid over de campus.
- Er zijn verschillende watertappunten gerealiseerd op de campus. Een Join the Pipe flesje kan je kopen via de campusshop of bij één van onze coffee corners. Het geld van de aanschaf van deze watertappunten gaat naar waterprojecten over de wereld.
- Wij werken waar mogelijk met lokale en/of duurzame leveranciers.
- Wij staan voor inclusiviteit en een veilige werkomgeving voor iedereen. Daarom werken wij al jaren met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat doen wij door op te leiden en mensen in dienst te nemen. Wij leiden mensen op in ons Hospitality Team middels een 2-jarig leer-werktraject en hebben op meerdere afdelingen medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst.

Onze doelen
Onze doelen voor de komende jaren zijn:
- In 2025 is minimaal 80% van de aangeboden producten en maaltijden vegetarisch en daarvan is minimaal 25% plantbased.
- Zicht hebben op de keten van onze producten. Onze producten komen van dichtbij, zijn seizoensgebonden en natuurlijk en veroorzaken zo min mogelijk uitstoot van boer tot bord.
- Geen voedsel- en afvalverspilling meer op de campus van de Radboud Universiteit.
Sustainable Development Goals
De Sustainable Development Goals (SDG’s), zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Ze zijn een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis.
Het bedrijfsvoeringsthema eten en drinken van de Radboud Universiteit sluit aan bij de SDG:
- 12: Verantwoorde consumptie en productie