Eten en drinken

Eten en drinken speelt een belangrijke rol in ons streven naar duurzaamheid. De afdeling Food and Beverage werkt mee aan circulariteit door een innovatief en duurzaam assortiment aan te bieden en de gasten te enthousiasmeren om duurzame keuzes te maken.

Onze doelen

Onze doelen voor de komende jaren zijn:

• Zicht hebben op de keten van onze producten. Onze producten komen van dichtbij, zijn seizoensgebonden en natuurlijk en veroorzaken zo min mogelijk uitstoot van boer tot bord.
  • Geen voedselverspilling meer op de campus van de Radboud Universiteit.
  • Minimaal 80% van alle verkochte producten en maaltijden zijn vegetarisch en daarvan is minimaal 25% vegan.
  • De hoeveelheid afval die ontstaat door verpakkingen en disposables minimaliseren. De resterende verpakkingen zijn van biobased of herbruikbare materialen.
  • Onze gasten laten bijdragen aan het behalen van onze doelstellingen, doordat zij kiezen voor de duurzame opties die wij aanbieden en duurzaam gedrag vertonen.

Hier staan wij nu

Vegetarisch en vegan aanbod

• In de outlets op de campus is vegetarisch of vegan steeds meer het uitgangspunt van ons assortiment. We stimuleren onze gasten om duurzame keuzes te maken door duurzame keuzes extra aandacht te geven.
  • De cateringgidsen zijn standaard volledig vegetarisch of vegan.
  • We bieden plantaardige melk aan in alle coffee corners en in steeds meer koffieautomaten.

Gezonde en inclusieve werkomgeving

• We doen actief mee aan initiatieven die bijdragen aan de gezondheid van onze gasten en onze leefomgeving. Voorbeelden daarvan zijn de Nationale Week Zonder Vlees, Ik Pas / Dry January en het Radboud Impact Festival.
  • Wij staan voor inclusiviteit en een veilige werkomgeving voor iedereen. Daarom werken wij al jaren met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat doen wij door op te leiden en mensen in dienst te nemen. Wij leiden mensen op in ons Hospitality Team middels een 2-jarig leer-werktraject en hebben op meerdere afdelingen medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst.
  • In de vending op de campus maken we gebruik van de Health Food Wall. Hier kunnen gebruikers 24/7 een vers, gezond en plant-based maaltijd of snack kopen. Er staan nu 8 Health Food Walls verspreid over de campus.
  • Er zijn verschillende Join the Pipe watertappunten gerealiseerd op de campus. Een bijbehorend flesje kan je kopen via de campusshop. Het geld van de aanschaf van deze punten gaat naar waterprojecten over de wereld.
  • Wij werken met lokale en/of duurzame leveranciers.

Recyclen en voedselverspilling voorkomen

• We hebben de BillieCup geïntroduceerd als duurzaam alternatief voor de wegwerpbekers.
  • We gaan voedselverspilling tegen door op maat te produceren en te bestellen. Wat alsnog overblijft bieden we aan via de app ‘Too Good To Go’.
  • Het afval wordt op alle horecalocaties gescheiden en we stimuleren onze gasten om dat ook te doen. We nemen statiegeld flessen en blikjes in voor een goed doel (het Radboudfonds).
  • Het koffiedik wordt verzameld en hergebruikt als grondstof.
  • Nederland heeft erg goed kraanwater en mineraalwater verpakken en transporteren is niet duurzaam. Daarom wordt waar mogelijk binnen de afdeling gefilterd kraanwater in herbruikbare flessen gebruikt.

Dit gaan wij nog doen

• Bij de aanbesteding voor de nieuwe koffieautomaten op de campus wordt gekeken naar een zo duurzaam mogelijke leverancier;
  • We breiden ons vegetarische en veganistische assortiment steeds verder uit;
  • Aan de hand van een nulmeting die we hebben gedaan op onze voedselverspilling gaan we aan de slag om voedselverspilling steeds verder te verminderen;
  • Per 1 januari 2024 wordt er geen Single Use Plastics (wegwerpplastic) meer gebruikt door de afdeling Food & Beverage.

Hoe draag jij bij?

Op het gebied van eten en drinken draag je bij aan duurzaamheid door zelf duurzame keuzes te maken in het kopen van producten. Zo kun je bijvoorbeeld vaker kiezen voor een veganistische of vegetarische maaltijd. Ook kan je het gebruik van wegwerpverpakkingen proberen te voorkomen.

Sustainable Development Goals

De Sustainable Development Goals (SDG’s), zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Ze zijn een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis.

Het bedrijfsvoeringsthema eten en drinken van de Radboud Universiteit sluit aan bij de SDG:

• 12: Verantwoorde consumptie en productie

Organisatieonderdeel