Wat typeert de huidige generatie studenten van de Radboud Universiteit? Wat vinden ze belangrijk? Wat willen ze betekenen voor de maatschappij, nu en in hun professionele toekomst? En hoe kan de Radboud Universiteit hen hierin ondersteunen?
De Radboud Universiteit wil dat haar studenten zich ontwikkelen tot kritisch denkende academici die vanuit verantwoordelijke posities een maatschappelijke, duurzame bijdrage leveren. Maar hoe beleven studenten deze ambitie? In opdracht van de universiteit brengt Youngworks dit met het ToekomstMakers-model in kaart.
Gratis webinar: praat mee over impact maken
Op vrijdag 18 oktober organiseren we een gratis lunchwebinar waarin Marije Klomp (programmadirecteur Duurzaamheid) en Yvonne van Sark (partner en adviseur Youngworks) meer over het ToekomstMakers-model toelichten. Er is uiteraard voldoende tijd om ook vragen te stellen. Dit webinar duurt van 12.00 tot 13.00 uur.
ToekomstMakers-Model
Op basis van de bevindingen van Youngworks is het ToekomstMakers-model geformuleerd. Het ToekomstMakers-model biedt veel aanknopingspunten om de impactmotivatie van studenten aan te wakkeren en te faciliteren. Daarbij toont het model het belang aan om studenten niet als één homogene doelgroep te benaderen, maar vanuit nuance. Want de vijf typen ToekomstMakers verschillen sterk in wat hen hiertoe motiveert en welke drempels ze hierbij ervaren.
Van Eigenzinnige Voorvechters tot Bewuste Beschouwers
Het ToekomstMakers-model is een segmentatiemodel, waarin we vijf typen studenten onderscheiden:
- Eigenzinnige Voorvechters (12%)
- Idealistische Levensgenieters (13%)
- Weifelende Weldoeners (35%)
- Bewuste Beschouwers (20%)
- Zelfgerichte Optimisten (20%)
Belangrijkste resultaten:
- 1.663 studenten hebben de vragenlijst volledig ingevuld.
- Studenten zijn over het algemeen gemotiveerd om in de toekomst als professional een maatschappelijke bijdrage te leveren. 86% vindt dit belangrijk. 72% van de studenten wil ook nu als student al een maatschappelijke bijdrage leveren.
- 26% van de respondenten hecht vooral belang aan ecologische uitdagingen.
- Bijna de helft van de studenten (48%) is actief in een vereniging en/of studentenraad.
- 58% herkent de ambitie van de Radboud Universiteit om haar studenten op te leiden tot professionals die een maatschappelijke, duurzame bijdrage leveren.
- 42% van de studenten wil meer mogelijkheden voor meeloopstages bij bedrijven/organisaties die een positieve maatschappelijke bijdrage leveren.
Wat kunnen we met dit model?
Het onderzoeksrapport biedt suggesties hoe professionals kunnen aansluiten bij de drijfveren en behoeften van de vijf verschillende typen studenten. We kunnen de inzichten gebruiken binnen de diverse domeinen van onze organisatie: onderwijs, onderzoek, Career Centre, bedrijfsvoering en studievoorlichting. Daarbij laat het model het belang zien om studenten niet als één homogene doelgroep te benaderen, maar vanuit nuance.
We delen de verkregen inzichten graag niet alleen met onze eigen medewerkers, maar ook met andere onderwijs- en duurzaamheidsprofessionals. Het rapport en de bijbehorende whitepaper kunnen onderaan deze pagina worden gedownload.
Download de onderzoeksresultaten
Lees hier het uitgebreide onderzoek van Youngworks naar de impactmotivatie van studenten op de Radboud Universiteit. Overkoepelende inzichten worden gedeeld, vijf segmenten makers worden onderscheiden en je krijgt uitleg hoe concreet aan de slag te gaan met dit model.
De belangrijkste onderzoeksresultaten van het ToekomstMakers-Model samengevat. Ook wordt de aanpak van het onderzoek en de toepassing van het model kort uitgelegd.
Draag bij
Wil je als student of medewerker actief betrokken raken bij duurzaamheid op de campus? Radboud Green Office is jouw aangewezen partner. Wil jij meer weten over duurzaamheid op de Radboud Universiteit? Lees meer over de duurzaamheidsdoelen van de Radboud Universiteit.
Contact
Heb je vragen of opmerkingen over dit onderzoek van Youngworks? Neem dan contact op met Marije Klomp (Programmadirecteur Duurzaamheid) of Kelly Janssen (woordvoerder Radboud Universiteit).