Nieuwsoverzicht
-
U vraagt, AI schrijft - Column Han van Krieken
'De kern van academische vorming is kritisch omgaan met kennis en van daaruit nieuwe kennis generen. Dat kost moeite. Maar zonder die moeite stokt de ontwikkeling. Natuurlijk zal het mogelijk zijn om voor een AI-gegenereerd essay of scriptie, een aardig cijfer te krijgen, maar de enige die je daar echt mee benadeelt ben je uiteindelijk zelf.' Rector Han van Krieken over chatGPT.
-
Sjoerd Bakker benoemd tot bijzonder hoogleraar Rechtspraak
Sjoerd Bakker is per 1 januari benoemd tot bijzonder hoogleraar Rechtspraak. Deze leeropdracht is een samenwerking met het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden en de Rechtbank Gelderland.
-
ChatGPT: wat betekent het voor ons onderwijs en onderzoek?
ChatGPT is een kunstmatige intelligentie, die snelle, goed geformuleerde antwoorden op uiteenlopende soorten vragen biedt. De impact van deze tool op het onderwijs en onderzoek heeft daarom onze aandacht.
-
Mark Timmerman benoemd tot bijzonder hoogleraar Parodontologie
Mark Timmerman is benoemd tot bijzonder hoogleraar Parodontologie aan het Radboudumc en de Radboud Universiteit. Deze leerstoel kwam mede tot stand dankzij de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie (NVvP).
-
Oproep Radboud Science Award 2023
Het wetenschapsknooppunt roept onderzoeksinstituten en wetenschappers op om kandidaten voor te dragen voor de Radboud Science Awards 2023. De winnaars mogen hun onderzoek vertalen naar een les of andere activiteit voor basisschoolleerlingen.
-
Gevolgen stakingen OV 19 en 20 januari
Op donderdag 19 en vrijdag 20 januari zijn er stakingen in het regionaal openbaar vervoer. De tentamens die op de stakingsdagen gepland zijn, gaan door.
-
Een jaar na de inval in Oekraïne: geschiedenis als wapen
Op 24 februari is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Historici Harm Kaal en Jelle van Lottum komen met een editie van het Journal of Applied History, geheel gewijd aan de oorlog en hoe geschiedenis daarin als wapen wordt gebruikt.
-
Marieke Postma benoemd tot bijzonder hoogleraar Theoretische kosmologie
Marieke Postma is per 1 november benoemd tot bijzonder hoogleraar Theoretical cosmology and beyond the standard model particle physics aan de Faculteit der Natuurwetenschappen van de Radboud Universiteit.
-
USR column januari
Deze maand is de column van de Universitaire Studentenraad geschreven door Derk Wijkamp. Hij reflecteert op het laatste halfjaar en de onverwachte hoogtepunten.
-
'Zet ChatGPT in om innovatie binnen organisaties te stimuleren'
ChatGPT en andere transformator-gebaseerde taalmodellen kunnen organisaties helpen bij het creëren van nieuwe innovatieve oplossingen, zo stellen onderzoekers van de Radboud Universiteit in een artikel dat vandaag wordt gepubliceerd.
-
AI-programma ROBUST krijgt NWO-impuls van 25 miljoen euro
ROBUST is een initiatief vanuit het Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI), van de UvA en 51 partners, waaronder de Radboud Universiteit en het Radboudumc. Het programma ontvangt een bijdrage van 25 miljoen euro vanuit NWO.
-
Taalnormen: complexer als/dan je denkt
Taaladviseurs spreken elkaar vaak tegen, stelt taalwetenschapper Marten van der Meulen vast in zijn proefschrift over taaladviezen in de twintigste eeuw, dat hij op 16 januari 2023 verdedigt aan de Radboud Universiteit.
-
Marcel Verbeek benoemd tot hoogleraar Translationeel onderzoek Neurodegeneratieve aandoeningen
Marcel Verbeek is benoemd tot hoogleraar Translationeel onderzoek Neurodegeneratieve aandoeningen aan het Radboudumc en de Radboud Universiteit. Hij ontrafelt de oorzaken van hersenziekten, zoals alzheimer en parkinson.
-
Geef je mening over je opleiding in de Nationale Studenten Enquête 2023
Jouw mening is van belang voor je opleiding en de Radboud Universiteit om de kwaliteit van ons onderwijs en voorzieningen te verbeteren, voor zowel onze huidige als voor onze toekomstige studenten.
-
Terugblik Nieuwjaarsbijeenkomst 2023
De Nieuwjaarsbijeenkomst van de Radboud Universiteit vond plaats op 9 januari 2023 in de Aula. In gesprekken met diverse medewerkers en studenten werd teruggeblikt op 2022 en vooruitgekeken naar 2023.
-
Zeven nieuwe eredoctoren aan de Radboud Universiteit
Ter ere van haar honderdjarig bestaan reikt de Radboud Universiteit in 2023 zeven eredoctoraten uit. De ontvangers zijn Michael Sandel, Mary Beckman, Geert Corstens, Fabiola Gianotti, Stella Nkomo, Marc Van Ranst en Sandra Graham.
-
Alarmnummer 024 36 55555: zet het in je telefoon
De Radboud Universiteit heeft een eigen alarmnummer: 024 36 55555. Bel dit nummer direct bij calamiteiten zoals een ongeval/spoedeisende hulp, brand, bedreigende en onveilige situaties of een incident met gevaarlijke stoffen.
-
Vragen of advies over kennisveiligheid?
Kennisveiligheid is een belangrijk onderwerp in hoger onderwijs en onderzoek. Daarom is er sinds 2 januari een Adviesteam Kennisveiligheid, dat bereikbaar is voor vragen en advies.
-
Lifeport Welcome Center ontvangt eerste kennismigranten op Radboud-campus
Internationale kenniswerkers en gezinsleden, wetenschappelijk onderzoekers, studenten, start-ups en buitenlandse investeerders kunnen voortaan alles voor hun verblijf in Nijmegen regelen bij het Lifeport Welcome Center, op de Radboud-campus.
-
Hannes Mühleisen benoemd tot bijzonder hoogleraar Data Engineering
Hannes Mühleisen is per 1 januari benoemd tot bijzonder hoogleraar Data Engineering aan de Faculteit der Natuurwetenschappen.