Nieuwsoverzicht
-
Je tekst door Google Translate halen – datalek of niet?
Veel studenten en medewerkers op de campus maken regelmatig gebruik van gratis vertaalmachines, zoals Google Translate of DeepL. Maar als je je tekst met deze gratis tools vertaalt, is er dan geen sprake van een datalek?
-
Nomineer een team voor de Radboud Team Science Award
Nomineer voor 20 maart een team voor de Radboud Team Science Award.
-
Veilig werken met OneDrive op niet-beheerde Radboud-werkplekken
Het gebruik van OneDrive op niet-beheerde Radboud-werplekken is vanaf 10 februari toegestaan. Je kunt je bestanden uit OneDrive synchroniseren naar Finder op je Mac-apparaat of naar de Verkenner van je prive’-laptop/computer.
-
De rol van taal bij uitvoeringsmisstanden overheid
Bij uitvoeringsmisstanden bij de overheid speelt het gebruik van taal een grotere rol dan we vaak denken, volgens onderzoeker Harrie van Rooij, die op 8 februari zijn proefschrift verdedigt aan de Radboud Universiteit.
-
Tom Elfring stopt als decaan van de Faculteit der Managementwetenschappen
Met ingang van 1 maart 2023 stopt Tom Elfring als decaan van de Faculteit der Managementwetenschappen. Vanwege persoonlijke omstandigheden wil hij in het laatste jaar voor zijn emeritaat minder werken. Tom Elfring blijft verbonden aan de faculteit en gaat drie dagen per week als hoogleraar onderzoek doen en onderwijs geven.
-
Combineren kunst en wetenschap
Creatieve studenten, opgelet! Wij komen er graag achter hoe jij denkt over de combinatie van jouw twee vakgebieden: kunst en wetenschap.
-
Gevolgen stakingen OV 6 tot en met 10 februari
Er wordt maandag 6 februari 2023 tot en met vrijdag 10 februari 2023 gestaakt door personeel van streekvervoerders. Lees wat dit betekent voor jouw onderwijs.
-
Meld je aan voor de nieuwe honourslabs
Wil jij met gemotiveerde studenten van verschillende opleidingen enkele weken werken aan een actueel, maatschappelijk relevant thema in een vernieuwende onderwijssetting? Dat kan! Vanaf februari gaan de nieuwe honourslabs van start.
-
USR column februari
Deze maand is de column van de Universitaire Studentenraad geschreven door Hugo van Bree, namens de werkgroep Campus and Sustainability. Hoe kan jij bijdragen aan duurzaamheid op de campus?
-
Academisch schrijven: gratis cursus en ondersteuning
Ben je een paper of scriptie aan het schrijven en heb je daarbij behoefte aan ondersteuning? Maak dan gebruik van de cursussen en diensten die de Radboud Universiteit je gratis aanbiedt, in zowel het Engels als ook in het Nederlands.
-
ERC Consolidator Grant voor onderzoek naar ‘politiek van de periferie’ in Latijns-Amerika en middeleeuwse sociale normen
Twee onderzoekers van de Radboud Universiteit ontvangen een Consolidator Grant van de Europese Onderzoeksraad: Martijn Koster, onderzoeker culturele antropologie en ontwikkelingsstudies en Sven Meeder, universitair docent middeleeuwse geschiedenis
-
U vraagt, AI schrijft - Column Han van Krieken
'De kern van academische vorming is kritisch omgaan met kennis en van daaruit nieuwe kennis generen. Dat kost moeite. Maar zonder die moeite stokt de ontwikkeling. Natuurlijk zal het mogelijk zijn om voor een AI-gegenereerd essay of scriptie, een aardig cijfer te krijgen, maar de enige die je daar echt mee benadeelt ben je uiteindelijk zelf.' Rector Han van Krieken over chatGPT.
-
Sjoerd Bakker benoemd tot bijzonder hoogleraar Rechtspraak
Sjoerd Bakker is per 1 januari benoemd tot bijzonder hoogleraar Rechtspraak. Deze leeropdracht is een samenwerking met het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden en de Rechtbank Gelderland.
-
ChatGPT: wat betekent het voor ons onderwijs en onderzoek?
ChatGPT is een kunstmatige intelligentie, die snelle, goed geformuleerde antwoorden op uiteenlopende soorten vragen biedt. De impact van deze tool op het onderwijs en onderzoek heeft daarom onze aandacht.
-
Mark Timmerman benoemd tot bijzonder hoogleraar Parodontologie
Mark Timmerman is benoemd tot bijzonder hoogleraar Parodontologie aan het Radboudumc en de Radboud Universiteit. Deze leerstoel kwam mede tot stand dankzij de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie (NVvP).
-
Oproep Radboud Science Award 2023
Het wetenschapsknooppunt roept onderzoeksinstituten en wetenschappers op om kandidaten voor te dragen voor de Radboud Science Awards 2023. De winnaars mogen hun onderzoek vertalen naar een les of andere activiteit voor basisschoolleerlingen.
-
Gevolgen stakingen OV 19 en 20 januari
Op donderdag 19 en vrijdag 20 januari zijn er stakingen in het regionaal openbaar vervoer. De tentamens die op de stakingsdagen gepland zijn, gaan door.
-
Een jaar na de inval in Oekraïne: geschiedenis als wapen
Op 24 februari is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Historici Harm Kaal en Jelle van Lottum komen met een editie van het Journal of Applied History, geheel gewijd aan de oorlog en hoe geschiedenis daarin als wapen wordt gebruikt.
-
Marieke Postma benoemd tot bijzonder hoogleraar Theoretische kosmologie
Marieke Postma is per 1 november benoemd tot bijzonder hoogleraar Theoretical cosmology and beyond the standard model particle physics aan de Faculteit der Natuurwetenschappen van de Radboud Universiteit.
-
USR column januari
Deze maand is de column van de Universitaire Studentenraad geschreven door Derk Wijkamp. Hij reflecteert op het laatste halfjaar en de onverwachte hoogtepunten.