Marjan Smeulders over duurzaam denken en doen tijdens De Onderwijsdagen

Marjan Smeulders in een laboratorium
Docenten hebben de opdracht om studenten toe te rusten om de uitdagingen van de huidige klimaatcrisis aan te gaan
Naam
Marjan Smeulders
Huidige functie
Onderzoeker bij de afdeling Ecologische Microbiologie en docentambassadeur bij het TLC

Marjan Smeulders is naast haar werk aan de Radboud Universiteit ook klimaatactivist en actief bij Scientists4Future en Scientist Rebellion. Tijdens het scholingsevenement De Onderwijsdagen volgt zij alle activiteiten op gebied van klimaat en duurzaamheid. Ze vindt namelijk dat zij als docent een belangrijke rol te spelen heeft in het toerusten van studenten.

‘We leven op een planeet in crisis en de jonge mensen die we opleiden komen in hun werkende leven te staan voor enorme opgaven in de energie-, ecologische-, economische- en sociale transities die nodig zijn om onze aarde leefbaar te houden voor huidige en toekomstige generaties. De opgaven zijn zo groot en er staat zo veel op het spel dat dit voor studenten ontmoedigend kan zijn en een aanslag op hun mentaal welzijn. Hoe zorgen wij er als docenten voor dat onze studenten met het juiste gereedschap toegerust, en met vertrouwen in de toekomst, de klimaat-, ecologische- en maatschappelijke uitdagingen aan kunnen gaan? Dit is wat mij betreft de grootste opdracht die wij hebben.’  

‘Tijdens de Onderwijsdagen kun je deelnemen aan diverse activiteiten op gebied van klimaat en duurzaamheid. Ik beveel de sessies die hier mee aan de slag gaan van harte aan. Ik heb me in ieder geval al ingeschreven voor ‘Education for climate change - Learning together today for tomorrow’ door Rozi Toth op maandag 20 maart en de workshop ‘promoting sustainability literacy in students’ door Sandra Klaperski-van der Wal en Inge Hindriks.’ 

‘In haar masterclass gaat Rozi in op de vragen ‘Voor welke wereld leren we?’ en ‘Wat vraagt de wereld van vandaag en morgen van ons?’. Ze deelt haar reis als onderzoeker en onderwijsinnovator voor klimaatverandering.’ 

'Je kunt de online workshop van Inge en Sandra bijwonen voor een korte interactieve en inspirerende sessie over waarom en hoe docenten kunnen bijdragen aan duurzame ontwikkelingen. Het leerdoel van deze cursus is meer bewustzijn creëren van de toekomsten van studenten en hoe je hen daarop kunt voorbereiden door onderwijs dat duurzaamheid omvat.’ 

Banner Onderwijsdagen - Vandaag opleiden voor morgen
Banner Onderwijsdagen - Vandaag opleiden voor morgen

Masterclass 'Education for climate change - Learning together today for tomorrow' 

Het doel van deze masterclass is om deelnemers een ervaring uit de eerste hand mee te geven van onderwijsinnovatie voor klimaatverandering en om inspiratie, middelen en literatuur te bieden, die deelnemers kunnen gebruiken in hun eigen praktijk.

De masterclass geeft specifiek inzicht in hoe world-centered, regenerative, transformative, experiential, arts and community-based education in de praktijk kan worden toegepast. Door het Radboud-ArtEZ honourslab RE:PLACE – Living, learning and change-making in the Anthropocene te bekijken als case study, nodigt Rozi deelnemers uit voor een experiëntele reis om te eerdergenoemde innovatieve ideeën uit de pedagogiek te ontdekken.

In lijn van het honourslab RE:PLACE zullen de deelnemers in twee uur een leergemeenschap vormen, opnieuw verbinden met zichzelf, anderen en plaats, reflecteren op het huidige onderwijssysteem en kunstmatige intelligentie en kunst gebruiken om de universiteit voor vandaag en morgen te visualiseren. 

Datum en locatie

20 maart 2023, 10:00 tot 12:00 uur in het Radboudumc, M260., 1.123 Snelbinder, route 5 

Workshop 'Promoting sustainability literacy in students'

Geef je veel om duurzaamheid in je privéleven, maar is het verrassend genoeg niet iets waar je in je werk aandacht aan besteedt? Vraag je je wel eens af of je studenten de juiste vaardigheden en competenties meegeeft die zij nodig hebben voor hun toekomst? Ben je op zoek naar manieren om je lessen meer impact te laten hebben? Kom dan naar de sessie van Sandra Klaperski-van der Wal en Inge Hindriks.  

Terwijl collega’s misschien denken aan herbruikbare bekers in het café als het gaat over duurzaamheid, gaat het veel minder vaak over termen als ‘duurzame ontwikkeling’ in hun eigen onderwijs. Maar duurzaamheid is een thema dat ons allemaal aangaat. Het is niet zomaar een modewoord. De Verenigde Naties ziet onderwijs en wetenschap als belangrijke drijvende krachten van duurzaamheid. 

In deze sessie introduceren Inge en Sandra de hoofdonderwerpen van een langere ‘train de trainer’ cursus die als doel heeft om uit te leggen waarom en hoe docenten kunnen en zouden moeten bijdragen aan duurzame ontwikkeling. Meer informatie hierover volgt op een later moment.  

Datum en locatie

22 maart 2023, online (de link vind je op de website van De Onderwijsdagen) 

Meer weten of aanmelden?

Bekijk het gehele programma van De Onderwijsdagen op de website.

Studenten en medewerkers van het ROC, de HAN, het Radboudumc en de Radboud Universiteit kunnen zich gratis aanmelden via deze link. Externe bezoekers kunnen hun ticket hier kopen.