Op deze pagina kun je meer lezen over GenAI en de Radboud Universiteit. Deze pagina wordt regelmatig geactualiseerd. Toch nog vragen? Neem dan contact op met info [at] ru.nl (info[at]ru[dot]nl).
Stand van zaken koersdocument GenAI in het onderwijs
Generatieve Kunstmatige Intelligentie (GenAI), zoals ChatGPT, is een hot topic. Het biedt kansen, maar brengt ook dilemma’s met zich mee. Als universiteit voelen we de verantwoordelijkheid om studenten en medewerkers te wijzen op de consequenties van het gebruik van deze technologie.
Op deze pagina kun je meer lezen over GenAI en de Radboud Universiteit. Deze pagina wordt regelmatig geactualiseerd. Toch nog vragen? Neem dan contact op met info [at] ru.nl (info[at]ru[dot]nl).
Stand van zaken koersdocument GenAI in het onderwijs
GenAI modellen genereren output op basis van een vraag of zoekopdracht (‘prompt’) van een gebruiker. Hierbij wordt gebruik gemaakt van zeer grote hoeveelheden gegevens om het algoritme te trainen in het herkennen van patronen en kenmerken in de data. Deze dataset wordt een ‘trainingsset’ genoemd.
Binnen deze groep modellen zijn er onder meer taalmodellen, zoals ChatGPT (OpenAI), Bing (Microsoft) en Bard (Google), beeldmodellen, zoals DALL-E (OpenAI) en Midjourney (Midjourney, Inc.), en modellen die video of muziek genereren. Ook zijn er open source modellen, die niet het eigendom zijn van commerciële organisaties en waarvan de achterliggende algoritmes voor gebruikers in te zien zijn.
Taalmodellen zoals ChatGPT zijn in staat om antwoord te geven op je vraag, doordat het model zo getraind is dat de output statistisch gezien het meest waarschijnlijk volgt op de gegevens in de prompt. Daarnaast onthoudt het model je prompts en kan het reageren op eerder gestelde vragen en gegeven output. Daardoor kun je een taalmodel bijvoorbeeld vragen om verduidelijking of dieper ingaan op het onderwerp. De toepassingen van deze technologie breiden zich steeds verder uit.
In november 2022 heeft OpenAI het prototype van ChatGPT 3.5 voor publiek toegankelijk gemaakt. Sindsdien krijgt GenAI veel aandacht in het maatschappelijk debat en komen er in hoog tempo nieuwe applicaties en toepassingen beschikbaar. Inmiddels wordt de technologie door miljoenen mensen wereldwijd gebruikt.
De toepassingen van GenAI zijn breed en raken veel werkzaamheden binnen de Radboud Universiteit, vooral binnen onderwijs en onderzoek. Taalmodellen kunnen bijvoorbeeld helpen bij antwoorden op complexe vragen, met brainstormen, automatisch samenvatten, het schrijven van teksten en programmeercode, en taalfouten corrigeren.
Onze aandacht gaat in eerste instantie uit naar de impact van GenAI op toetsen en opdrachten die door studenten buiten het zicht van een docent of surveillant worden gemaakt. Er is al langer de wens om de beoordeling meer aan te passen op het leerproces van de student, maar GenAI verhoogt de noodzaak hiervoor aanzienlijk.
GenAI biedt echter ook kansen. Zo kunnen deze toepassingen het onderwijs verrijken en werkdruk verlagen. Studenten kunnen deze technologie gebruiken in hun leerproces, bijvoorbeeld door uitleg te vragen of een taalmodel te gebruiken als brainstormpartner. Ook voor docenten kan het voordelen opleveren: een taalmodel kan werk uit handen nemen bij leerdoelen formuleren, een lesplan opstellen of feedback geven. De tijd die hiermee vrij komt kan bijvoorbeeld worden besteed aan complexe onderwijsinhoud of meer persoonlijk contact tussen studenten en docenten.
Docenten, opleidingen en examencommissies hebben de laatste maanden al veel ervaring opgedaan met deze technologie en hoe ze hier in hun onderwijs of toetsing op in willen spelen. Op deze pagina zijn aandachtspunten en tips te vinden voor docenten.
Binnenkort komt er specifiek voor GenAI in het onderwijs een koersdocument beschikbaar waarin wordt omschreven hoe de Radboud Universiteit zich verhoudt tot deze technologie en de toepassing hiervan in het onderwijs.
Ondanks dat GenAI kansen biedt voor het onderwijs, zijn er ook risico's. Plagiaat en fraude vragen daarbij de meeste aandacht van de universiteit:
Het gebruik van output (bijvoorbeeld tekst of programmeercode) die door GenAI modellen is gegenereerd in een toets, opdracht of scriptie valt binnen de definitie van fraude. Ook valt het gebruik van GenAI binnen de 'niet toegestane hulpmiddelen', zoals deze zijn benoemd in de integriteitscode toetsen op afstand.
Er zijn allerlei ontwikkelingen gaande die plagiaat met GenAI tegengaan. Mogelijk vraagt dit ook om aanvullend beleid, bijvoorbeeld op het gebied van toetsing. De realiteit is dat we in het onderwijs moeten leren omgaan met deze nieuwe technologie, waarbij de fundamentele vraag is: 'Kun je GenAI gebruiken om je eigen leerproces te verbeteren en daarnaast je eigen verantwoordelijkheid voor het leren van de lesstof of het ontwikkelen van kennis en vaardigheden behouden?' Hierin verwachten we van studenten dat ze ook hun verantwoordelijkheid nemen.
Als je als medewerker of student besluit om GenAI toepassingen te gebruiken, wees je er dan van bewust dat:
Journalisten die op zoek zijn naar onderzoekers van de Radboud Universiteit om de ontwikkelingen rondom ChatGPT te duiden, kunnen contact opnemen met de afdeling Persvoorlichting en Wetenschapscommunicatie.