40 jaar Neuro- en Revalidatiepsychologie
40 jaar Neuro- en Revalidatiepsychologie

40 jaar Neuro- en revalidatiepsychologie in Nijmegen (1984-2024)

In 2024 viert de Radboud Universiteit in Nijmegen een bijzondere mijlpaal: de afdeling Neuro- en Revalidatiepsychologie bestaat veertig jaar. Sinds de oprichting in 1984 als “tussenrichting”, heeft de afdeling zich ontwikkeld tot een belangrijk centrum voor onderzoek, onderwijs en praktijk op het gebied van hersenfuncties, gedrag en herstel.

Oorsprong en groei

Wat begon als een samenwerking tussen de vakgroepen Functieleer en Vergelijkende en Fysiologische Psychologie, groeide uit tot een gespecialiseerde afdeling met vernieuwend onderzoek. In de jaren ’90 maakte deze tussenrichting een enorme groei door en kreeg ook het onderzoek naar de relatie tussen hersenen, cognitie en gedrag in het algemeen een belangrijke impuls binnen Nijmegen. In 2002 werd bijvoorbeeld het F.C. Donderscentrum (het huidige Donders Centre for Cognitive Neuroimaging) opgericht. Neuro- en Revalidatiepsychologie werd mede hierdoor ook een volwaardige studierichting met een eigen afdeling binnen de Faculteit der Sociale Wetenschappen. Om beter aan te sluiten op de BIG-opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog, werd de studierichting in 2010 geïntegreerd in de nieuwe master Gezondheidszorgpsychologie, waarin eerdere studierichtingen werden samengebracht.

Blik op de toekomst

In 2024 speelt de afdeling Neuro- en revalidatiepsychologie een belangrijke rol binnen de Faculteit der Sociale Wetenschappen, het Donders Centre for Cognition en de opleiding  Psychologie. Het onderwijs is stevig ingebed in de masterspecialisatie Gezondheidzorgpsychologie en het domein Brain & Cognition van de bacheloropleiding Psychologie alsmede de landelijke BIG-specialisatieopleiding tot klinisch neuropsycholoog. Met vier hoogleraren, vijf erkende onderzoeksgroepen binnen het Donders Institute, zes gespecialiseerde klinisch neuropsychologen (met BIG-registratie) en tientallen promovendi is de afdeling klaar voor de toekomst. 

De afdeling staat bekend om haar brede aanpak en samenwerkingen met zorginstellingen waaronder Radboudumc, Klimmendaal Revalidatiespecialisten, de Pompestichting, Kempenhaeghe, en Vincent van Gogh voor Geestelijke Gezondheid. Het onderzoek naar veroudering, neuropsychiatrie en cognitieve revalidatie heeft geleid tot talrijke publicaties, handboeken, diagnostische tests en innovatieve behandelmethoden. Op naar de volgende veertig jaar van impact en innovatie!

Dit artikel geeft een overzicht van veertig jaar geschiedenis.