Een slotje met wachtwoord

5 tips om je online veiligheid te verbeteren

Bij goede voornemens denken we vaak aan meer sporten, gezonder eten of sparen, maar heb je ook gedacht aan voornemens op het gebied van online veiligheid? Deze week is het Data Privacy Week en onze privacy officers geven je vijf tips om komend jaar jouw online veiligheid te verbeteren!

Tip 1: Social media. Weet jij wat je deelt?

Log uit op je social media accounts en zoek dan jezelf op. De informatie die je dan ziet, is zichtbaar voor iedereen. Deel je meer dan dat je wilt? Pas je privacy-instellingen aan en kies met wie en wat je van je socials deelt.

Tip 2: Pauze? Voorkom pottenkijkers!

Neem je even een pauze? Zorg dan dat je je scherm vergrendelt en dat niemand bij jouw gegevens kan. Een snelle manier hiervoor is op Windows + L te klikken. Liggen je spullen op een openbare werkplek? Leg ze dan achter een slot.

Tip 3: Maak gebruik van een goed wachtwoord

Een goed wachtwoord beschermt je tegen een datalek. Gebruik voor elke online dienst een ander wachtwoord. Stel waar mogelijk een Multi-Factor Authenticatie (MFA) en deel je wachtwoord nooit met een ander.

Tip 4: Controleer of je wachtwoord is gelekt

Houd in de gaten of je gebruikersnaam of wachtwoord ergens is gelekt. Dat kun je doen bij Have I Been Pwned, waar je in kunt stellen dat je automatisch een e-mail krijgt als jouw gegevens in een datalek voorkomen.

Tip 5: Benader de Lokale Privacy Coördinatoren (LPC)

De privacyorganisatie wordt steeds groter! Voor ieder onderdeel binnen de faculteit hebben we een contactpersoon voor vragen over de AVG aangesteld.

• Faculteitsbureau: Alphons Backx (alphons.backx [at] ru.nl (alphons[dot]backx[at]ru[dot]nl))
  • BSI: Rob Gommans (rob.gommans [at] ru.nl (rob[dot]gommans[at]ru[dot]nl))
  • DCC : Miriam Kos (miriam.kos [at] donders.ru.nl (miriam[dot]kos[at]donders[dot]ru[dot]nl))
  • RSCR: Anke Tonnaer (anke.tonnaer [at] ru.nl (anke[dot]tonnaer[at]ru[dot]nl))
  • Opleidingen FSW: Ton Rijken (ton.rijken [at] ru.nl (ton[dot]rijken[at]ru[dot]nl)

Mocht het nodig zijn, dan kunnen zij doorverwijzen naar de privacy officers Aniek Wols en Enna Lujinović.