Nieuwsoverzicht

Resultaat 1 - 20 van 31 resultaten
 • Verkiezingsborden in Den Haag. Nationaal Archief. Fotocollectie Anefo. Foto: Koen Suyk

  De eerste Europese Verkiezingen in 1979: Kom op voor Europa!

  Op donderdag 6 juni mogen we naar de stembus om onze stem uit te brengen voor het Europees Parlement. De komende weken zullen we een aantal interessante artikelen rond dit thema onder de aandacht brengen in de rubriek ‘Europa, best belangrijk’.

 • Foto van Jeanine Hennis Plasschaert

  Tweede Kamer en Europarlement: rivaliteit

  Op donderdag 6 juni mogen we naar de stembus om onze stem uit te brengen voor het Europees Parlement. De komende weken zullen we een aantal interessante artikelen rond dit thema onder de aandacht brengen in de rubriek ‘Europa, best belangrijk’.

 • Affiche CDA Hanja Maij-Weggen

  Brusselse verhalen: Hanja Maij-Weggen, de langstzittende Nederlandse Europarlementariër

  Op donderdag 6 juni mogen we naar de stembus om onze stem uit te brengen voor het Europees Parlement. De komende weken zullen we een aantal interessante artikelen rond dit thema onder de aandacht brengen in de rubriek ‘Europa, best belangrijk’.

 • Minister van Financiën Sigrid Kaag en president van de Algemene Rekenkamer Ewout Irrgang tijdens Verantwoordingsdag 2023. Foto: Martijn Beekman

  Jaarboekpareltjes: Het kleine broertje van Prinsjesdag: Verantwoordingsdag (2014)

  Vanaf nu zijn onze Jaarboeken Parlementaire Geschiedenis weer te lezen. De komende weken zullen we regelmatig een pareltje uit onze jaarboeken onder de aandacht brengen.

 • Staatsssecretaris Ploeg luistert naar de vragen van Kamerleden over zijn opmerkingen over de Anne Frank Stichting.

  De affaire-Ploeg: morele paniek in de schaduw van Janmaat

  In deze vijfde blog schrijft Fons Meijer over de affaire-Ploeg, die plaatsvond nadat Ad Ploeg in 1984 boude uitspraken deed over de Anne Frank Stichting. De reactie van de Tweede Kamer illustreert de antiracistische consensus van de jaren tachtig.

 • W.J. Schuijt in de Tweede Kamer op 6 februari 1968

  Het taboe rond de Amerikaanse veiligheidsgarantie in de NAVO, januari 1963

  Op 4 april 2024 bestaat de NAVO 75 jaar. Een goed moment om de NAVO-geschiedenis in te duiken. CPG-gastonderzoeker Jan Willem Brouwer over het taboe rond de Amerikaanse veiligheidsgarantie in 1963.

 • Opening van de jaarlijkse NAVO-conferentie op 12 mei 1964 met een toespraak van minister van Buitenlandse Zaken Joseph Luns (midden). Links: de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Dean Rusk, rechts: secretaris-generaal van de NAVO Dirk Stikker. Foto: NA/Anefo

  Stikker, Luns, De Hoop Scheffer, Rutte: Nederlanders aan het roer bij de NAVO

  De NAVO, opgericht op 4 april 1949, bestaat dit jaar 75 jaar. CPG-communicatiemedewerker Maaike van Deelen en onderzoeker Anne Bos zochten uit wat de overeenkomsten zijn tussen de Nederlanders die hier 21 jaar lang de hoogste posities bekleedden.

 • Historicus Bart Stol gaf op dinsdag 12 maart een lunchlezing bij de RICH onderzoeksgroep ‘The Eighties’ over het Verdrag van Maastricht en de aanloop hiernaar toe.

  De politiek achter de totstandkoming van de Europese Unie

  Historicus Bart Stol gaf op dinsdag 12 maart een lunchlezing bij de RICH onderzoeksgroep ‘The Eighties’ over het Verdrag van Maastricht en de aanloop hiernaar toe.

 • Minister de Pous (Economische Zaken) stelt het aardgasveld te Slochteren officieel in gebruik op 25 juli 1963. Bron: NA/Anefo

  Plenair debat gas- en mijnbouwwet

  Woensdag 6 maart debatteert de Tweede Kamer met staatssecretaris Vijlbrief (Economische Zaken en Klimaat) over de wijziging van de gas- en mijnbouwwet in verband met de beëindiging van de gaswinning uit het Groningenveld

 • The newly elected MPs of the DS'70 group on 11 May 1971. Source: National Archives, CCO

  Jaarboekpareltjes – Nieuwkomers in de Kamer (2002)

  Elke week brengt het CPG een pareltje uit hun jaarboeken onder de aandacht. Deze week de stukken uit Jaarboek 2002 van Paul Lucardie, onderzoeker bij DNPP, over het ontstaan van politieke partijen.

 • Tweede Kamer - Rob Croes. Anefo. Nationaal Archief

  Jaarboekpareltjes – Het democratisch ideaal (2004)

  De komende weken brengt het CPG iedere week een pareltje uit hun jaarboeken onder de aandacht. Deze week een artikel van James Kennedy uit 2004 over zijn zorgen over de kwaliteit van de democratie.

 • Portret hoogleraar Ronald Kroeze

  Publicatie: Straffen en sancties in de internationale politiek

  De bundel, met hoogleraar parlementaire geschiedenis Ronald Kroeze in de redactie, bevat relevante inzichten in een tijd van conflicten (o.a. Oekraïne-Rusland) die leidden tot sancties maar ook spanningen tussen het Westen en de rest van de wereld.

 • Václav Havel

  De kwestie-Havel: een blijvende vlek op Van den Broeks blazoen

  In deze blog schrijft Hilde Reiding over de kwestie-Havel, die zich voordeed toen de Erasmusprijs in 1986 werd toegekend aan Charta 77, een Tsjechoslowaakse dissidentenbeweging. Dit bracht de minister van Buitenlandse Zaken in een lastig parket.

 • Promotie Naomi Woltring

  Promotie Naomi Woltring

  Onderzoeker Naomi Woltring heeft vrijdag 8 december haar proefschrift verdedigd. Hiervoor heeft ze de invloed van neoliberale ideeën en beleidspraktijken op de Nederlandse verzorgingsstaat geanalyseerd.

 • Overhandiging Jaarboek tijdens presentatie

  Jaarboek Parlementaire Geschiedenis 2023 gepresenteerd

  Op 21 november 2023, aan de vooravond van de Kamerverkiezingen, presenteerde het CPG het Jaarboek Parlementaire Geschiedenis 2023, getiteld 'Een kwestie van tijd. De factor tijd in de politiek'.

 • Loesje Den Haag politiek

  1986: Loesje doet mee aan de verkiezingen

  In deze tweede blog gaat Naomi Woltring in op de verkiezingsdeelname van posterorganisatie Loesje in 1986. Deze blog maakt onderdeel uit van de blogreeks 'Wandelingen door de Handelingen'.

 • Ronald Kroeze en Hugo de Jonge

  175 jaar Grondwet 1848, 40 jaar Grondwet 1983

  Ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van de Grondwet van 1848 werd de bundel 'De Grondwet van 1848 to nu' gepresenteerd aan demissionair minister Hugo de Jonge. Enkele CPG-medewerkers, waaronder directeur Ronald Kroeze, leverden een bijdrage.

 • CPG kinderen Spaans onderwijs

  Onderwijs in de nieuwe multiculturele samenleving

  In deze eerste blog schrijft Michelle Rosmalen over het multiculturele onderwijs in Nederland in de jaren 80. Dit was een aandachtspunt voor de regering en het parlement, toch bleek dit in de praktijk een lastig streven voor de kabinetten-Lubbers.

 • Portret hoogleraar Ronald Kroeze

  Ronald Kroeze benoemd tot hoogleraar Parlementaire Geschiedenis

  Ronald Kroeze is met ingang van 1 augustus benoemd als hoogleraar Parlementaire Geschiedenis aan de Faculteit der Letteren.

 • CPG congres 9 juni 2023

  Succesvol internationaal congres over de positie van nationale parlementen in de jaren zeventig

  Op 9 juni organiseerde het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis (CPG) een internationaal congres over de positie van nationale parlementen in de jaren zeventig. De publicatie 'Grote idealen, smalle marges' was de aanleiding voor het congres.