Nieuwsoverzicht

Resultaat 1 - 13 van 13 resultaten
 • Portret hoogleraar Ronald Kroeze

  Ronald Kroeze benoemd tot hoogleraar Parlementaire Geschiedenis

  Ronald Kroeze is met ingang van 1 augustus benoemd als hoogleraar Parlementaire Geschiedenis aan de Faculteit der Letteren.

 • CPG congres 9 juni 2023

  Succesvol internationaal congres over de positie van nationale parlementen in de jaren zeventig

  Op 9 juni organiseerde het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis (CPG) een internationaal congres over de positie van nationale parlementen in de jaren zeventig. De publicatie 'Grote idealen, smalle marges' was de aanleiding voor het congres.

 • Stagiair(e) gezocht!

  Het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis heeft een stagepositie vacant ter ondersteuning van het recent begonnen onderzoek naar de periode van de kabinetten-Lubbers (1982-1994).

 • Opvliegende bewindspersonen

  Politiek historicus Anne Bos is onderzoeker aan het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis van de Radboud Universiteit. Anne was 22 juni 2023 te gast bij een uitzending van EenVandaag van NPOradio1.

 • Boekuitgave 'Het Vertrouwen Zoek'

  Op 23 juni verscheen bij uitgeverij Vantilt 'Het Vertrouwen Zoek. De kabinetsformatie 2021/22 geëvalueerd' (Nijmegen 2023). Het is de boekuitgave van het rapport van de commissie die in opdracht van het presidium van de Tweede Kamer onderzoek deed.

 • Het kabinet gaf zonder goedkeuring geld uit

  Parlementair wetenschapper Johan van Merriënboer van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis reageert in de Volkskrant op de 21 miljard euro die in 2022 is uitgegeven door Kabinet-Rutte IV zonder goedkeuring van het parlement.

 • Koningsdag en de Nederlandse identiteit

  Historicus bij het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis Fons Meijer neemt ons mee in de geschiedenis van koningsdag en haar rol in de vorming van de Nederlandse identiteit. Het radiofragment van NPO Radio 1 kun je hier terugluisteren.

 • Haalt kabinet-Rutte IV de eindstreep?

  Johan van Merriënboer, historicus bij het Centrum van Parlementaire Geschiedenis, duidt de huidige politieke situatie in een artikel van RTL Nieuws. Centraal in dit artikel staat de vraag of kabinet-Rutte IV blijft.

 • De opties van Rutte na de gasenquête

  Anne Bos, parlementair historica bij het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis (CPG), was te gast bij radioprogramma De Dag van NPO Radio 1. In deze uitzending bespreekt Anne Bos de reacties en gevolgen van parlementaire enquêtes uit de historie.

 • Deadlines kunnen kabinetsformatie versnellen

  Het advies om termijnen te stellen aan opdrachten voor informateurs is een van de aanbevelingen in het rapport dat onder leiding van Carla van Baalen, emeritus hoogleraar parlementaire geschiedenis, op 23 februari gegeven werd aan de Kamervoorzitter.

 • Discoursanalyse aardgaswinning Groningen

  De parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen (PEAG) presenteert haar eindrapport. Medewerkers van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis (CPG) hebben een bijdrage geleverd aan het enquêterapport in de vorm van een discoursanalyse.

 • Ronald Kroeze

  De Eerste Kamer té politiek?

  Op donderdag 16 februari was directeur van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis (CPG) Ronald Kroeze te gast in het Nutshuis in Den Haag waar hij met politiek filosoof Marcel Wissenburg de verkiezingen besprak voor provincies en senaat.

 • Autoloze zondag - Nationaal Archief, Rob Mieremet

  Onderzoekers overhandigen boek over parlementaire geschiedenis jaren zeventig aan minister-president Rutte

  Onderzoekers van de Radboud Universiteit overhandigden op 1 september hun boek over de parlementaire geschiedenis van de jaren zeventig aan minister-president Rutte. Vraagstukken in de jaren zeventig tonen opvallende gelijkenissen met actuele crises.