Rice Up: spelenderwijs leren over SDG's
Docenten van de opleiding Culturele Antropologie en Ontwikkelingsstudies (CAOS) hebben een innovatief en educatief bordspel ontwikkeld: Rice Up. Dit spel helpt studenten spelenderwijs inzicht te krijgen in hoe de SDG’s elkaar beïnvloeden
‘Schuldenprobleem draait om meer dan alleen geld’
Hoe welvarend ook, Nederland telt meer dan 720.000 huishoudens ondergedompeld in problematische schulden. Waarom deze problematiek zo hardnekkig is, komt naar voren in nieuw onderzoek van antropoloog Henry van der Burgt.
Edwin de Jong over zijn Comeniusprijs
Met een beurs van het Comeniusprogramma kunnen docenten hun visie op onderwijsvernieuwing werkelijkheid maken. Dit jaar heeft Edwin de Jong, universitair hoofddocent en opleidingsdirecteur, een Comenius Senior Fellowship in de wacht gesleept.
Zomervakantie met schulden: een koffer met schaamte en stress?
Hoe komen mensen terecht in schulden? Hoe komt het dat mensen in schulden blijven? Joost Beuving, universitair docent en antropoloog, legt uit dat verschillende factoren op elkaar inspelen. Sommige factoren lijken elkaar zelfs te versterken.
Wanneer werkt ontwikkelingssamenwerking?
Wanneer is ontwikkelingssamenwerking eigenlijk goed en professioneel? Welke onbedoelde resultaten kan ontwikkelingssamenwerking opleveren? Hier schreef Dirk-Jan Koch zijn laatste boek over
De kracht van lokale kennis
Het aangaan van samenwerkingen tussen onderzoekers en lokale gemeenschappen kan ons wetenschappelijk inzicht vergroten en voor rechtvaardigere, duurzamere oplossingen voor een betere toekomst zorgen.
‘We moeten het hebben over hoe wij anno 2024 wetenschap bedrijven’
Sara Kinsbergen is aangesteld als bijzonder hoogleraar op het gebied van ‘De rol van de burger in duurzame ontwikkeling’. En ze heeft er heel veel zin in. Tijdens haar oratie sprak Sara vurig over haar onderzoek en onderzoek in het algemeen.
Hoe het koloniale verleden de moderne stedelijke identiteit van Dhaka vormt
Antropoloog en Radboud onderzoeker Annemiek Prins geeft aan dat het koloniale verleden (onbewust) nog altijd wereldwijd het beeld van de ‘moderne stad’ beïnvloedt. Om dat te illustreren deed ze meer dan 10 jaar onderzoek naar de riksja in Dhaka.
Internationale samenwerking voor inclusief watermanagement in Indonesië
Op 24 november bracht een delegatie van Sam Ratulangi University (Manado, Sulawesi, Indonesië) de onderzoeksgroep Cultural Anthropology and Development Studies van de Faculteit der Sociale Wetenschappen een bezoek.
Sara Kinsbergen benoemd tot hoogleraar op het gebied van de rol van burgers in duurzame ontwikkeling
Sara Kinsbergen is benoemd tot hoogleraar op het gebied van de rol van burgers in duurzame ontwikkeling aan de faculteit der Sociale Wetenschappen.
Een antropologische kijk op ondernemersgedrag
Antropoloog Joost Beuving geeft met zijn recent verschenen boek nieuwe inzichten in ondernemersgedrag. Dat gedrag vertoont over de hele wereld opvallende gelijkenissen, zo blijkt uit Beuvings jarenlange studies in onder andere Griekenland, West-Afrika en de Verenigde Staten. ‘In werkelijkheid heeft ondernemerssucces vaak meer te maken met allerlei omstandigheden waarover ondernemers maar weinig controle hebben, dan met rationele anticipatie en weldoordachte planning.’
Wat leert een jaar onderzoek in favelas ons over politiek?
Martijn Koster gaat met een team van promovendi en postdocs onderzoek doen naar vraagstukken rondom huisvesting, politiek en de rol van de staat in Latijns-Amerika.
ERC Consolidator Grant voor onderzoek naar ‘politiek van de periferie’ in Latijns-Amerika en middeleeuwse sociale normen
Twee onderzoekers van de Radboud Universiteit ontvangen een Consolidator Grant van de Europese Onderzoeksraad: Martijn Koster, onderzoeker culturele antropologie en ontwikkelingsstudies en Sven Meeder, universitair docent middeleeuwse geschiedenis