Nieuwsoverzicht

Resultaat 1 - 20 van 75 resultaten
 • De BlackGEM- array, bestaande uit drie nieuwe telescopen op ESO's La Silla-sterrenwacht, is in gebruik genomen. De telescopen scannen de zuidelijke hemel om op jacht te gaan naar de kosmische gebeurtenissen die zwaartekrachtgolven produceren, zoals de samensmelting van neutronensterren en zwarte gaten.

  BlackGEM-telescopen beginnen jacht op bronnen van zwaartekrachtgolven

  BlackGEM is speciaal ontworpen en gebouwd om in zichtbaar licht snel grote delen van de hemel te kunnen scannen op de bronnen van zwaartekrachtgolven.

 • Sarian Kosten

  Sarian Kosten benoemd tot hoogleraar Aquatische Ecologie

  Sarian Kosten is per 1 mei benoemd tot hoogleraar Aquatische Ecologie aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

 • Verregaande verduurzaming voor kassencomplex

  In 2022 zijn er grote stappen gezet in het verduurzamen van het kassencomplex op de campus. Het gasverbruik in dit kassencomplex gaat terug naar nul, er is nu al ruim 30% minder stroom nodig dan voorheen en de behoefte aan bestrijdingsmiddelen kromp.

 • 1.AMT-teamlid wijst naar de Gamsberg in Namibië.

  NWO-subsidie voor onderzoek naar kleurenfilms van zwarte gaten

  De Nederlandse Wetenschapsorganisatie NWO heeft een subsidie van 3,45 miljoen euro toegekend aan een Nederlands team, om samen met Britse en Namibische astronomen een telescoop te bouwen in Namibië.

 • Sijbrand De Jong

  Sijbrand de Jong nieuw lid Raad van Commissarissen van COVRA 

  Sijbrand de Jong, decaan van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica, treedt per 1 juli 2023 toe tot de Raad van Commissarissen van COVRA N.V.

 • Hoogleraar Tom de Greef kijkt naar een computerscherm met beeld van DNA-dataopslag

  Toekomst van dataopslag schuilt in microbolletjes met DNA

  Binnen vijf tot tien jaar kunnen we gegevens opslaan in DNA, verwacht hoogleraar Tom de Greef. Gegevens worden daarbij niet in nullen en enen opgeslagen op een harde schijf, maar in de basenparen AT en CG waaruit DNA is opgebouwd.

 • Sprinkhaan - foto Raymond Sluiter

  Ook bodemdieren en insecten ondervinden effecten van stikstof

  Meer stikstof in het milieu heeft niet alleen effect op planten, maar ook op bodemdieren en insecten. Daarbij kan klimaatverandering de negatieve effecten van stikstof versterken. Dat concludeert een groep onderzoekers van de Radboud Universiteit.

 • Lintjes

  Koninklijke onderscheidingen voor zeven Radboudianen

  Zeven medewerkers van de Radboud Universiteit en het Radboudumc ontvangen dit jaar ter gelegenheid van Koningsdag een koninklijke onderscheiding vanwege hun uitzonderlijke wetenschappelijke en/of maatschappelijke verdiensten.

 • Tom Heskes

  Tom Heskes nieuwe vicedecaan onderzoek FNWI

  Prof. Dr. Tom Heskes is benoemd tot vicedecaan onderzoek van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. Heskes volgt Prof. Dr. Richard van Wezel op per 1 september 2023.

 • Richard van Wezel at the IRP symposium 2022

  IRP Voucheroproep 2024 geopend

  In totaal worden 12 vouchers van maximaal 50.000 euro toegekend om nieuwe onderzoekslijnen te stimuleren die twee of meer instituten binnen FNWI met elkaar verbinden.

 • Faculty of Science Meet Up April 2023

  Terugblik Faculty of Science Meet Up #1

  Op 12 april vond de eerste editie van de Faculty of Science Meet Up plaats. Tijdens deze interne bijeenkomst konden medewerkers en studenten met elkaar bijpraten onder het genot van een hapje en een drankje. Daarnaast werden verschillende collega’s in het zonnetje gezet voor hun bijzondere bijdrage aan onderwijs of onderzoek:

 • celkweek, foto Rawpixel

  Cellen kweken op synthetische PIC-gel kan miljoenen muizen schelen

  ​​​​​​​De synthetische PIC-gel, in 2013 ontdekt aan de Radboud Universiteit, lijkt zeer geschikt om er cellen op te kweken. Anders dan voor de gel die doorgaans gebruikt wordt voor celkweek, hoeven hiervoor geen muizen gekweekt en gedood te worden.

 • Mark Huijbregts, Professor Integrated Environmental Assessment

  Mark Huijbregts brengt duurzaamheidsbeoordeling naar hoger niveau bij TNO

  Prof. Dr. Mark Huijbregts, hoogleraar Integrated Environmental Assessment aan de Radboud Universiteit, treedt per 1 april parttime in dienst bij TNO als Principal Scientist. Hij zal deze nieuwe rol bij TNO combineren met zijn functie als hoogleraar bij het Radboud Instituut Institute for Biological and Environmental Sciences (RIBES), die hij sinds 2010 bekleedt.

 • Christine Mohrmann Stipendium voor Xinyue Li

  Xinyue Li, promovendus in de onderzoeksgroep Spectroscopy of Solids and Interfaces binnen het Institute for Molecules and Materials (IMM) van de Radboud Universiteit heeft het Christine Mohrmann Stipendium ontvangen.

 • ERC grant

  ERC Advanced Grant voor onderzoek naar zintuigen en röntgenflitsen

  Onderzoekers Uta Noppeney en Peter Jonker van de Radboud Universiteit ontvangen beiden een Advanced Grant van de European Research Council (ERC).

 • Winnaars Christine Mohrmann stipendium 2023

  Christine Mohrmann Stipendium voor elf vrouwelijke promovendi

  Elf vrouwelijke promovendi van de Radboud Universiteit ontvingen op 28 maart een Christine Mohrmann Stipendium. Doel van het stipendium is de promovendi aan te moedigen hun wetenschappelijke loopbaan na voltooiing van hun proefschrift te vervolgen.

 • De Wide Field Camera 3 van de Hubble Space Telescope heeft de infrarode nagloeier (omcirkeld) van gammaflits GRB 221009A en zijn gaststerrenstelsel onthuld, te zien is als een streepje licht dat zich rechts boven de uitbarsting uitstrekt. Deze compositie bevat beelden die zijn gemaakt op 8 november en 4 december 2022, een en twee maanden na de uitbarsting. Gezien zijn helderheid kan de nagloeier van de uitbarsting nog enkele jaren door telescopen worden waargenomen.

  Helderste gammaflits ooit verlicht de Melkweg als nooit tevoren

  Telescopen in de ruimte en op aarde hebben de helderste gammaflits ooit waargenomen. Aan het onderzoek werkten onder andere Andrew Levan en zijn groep aan de Radboud Universiteit mee.

 • Jannie Benthem expositie FNWI

  Expositie Huygensgebouw: Jannie Benthem

  Van 27 maart t/m 12 mei is zijn schilderijen en keramiek van Jannie Benthem te bezichtigen in het Huygensgebouw.

 • Lutgarde Buydens

  Voormalig FNWI decaan Lutgarde Buydens gaat met emeritaat

  In een bomvolle aula sprak Prof. Dr. Lutgarde Buydens op 10 maart 2023 haar afscheidsrede uit. Na 34 jaar verbonden te zijn aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit, zwaait de voormalig decaan af.

 • Collegezaal in Collegezalencomplex

  Universitaire onderwijsprijzen voor Peter Klaren, Stefanie Sonner en Giullio Mecacci

  De Universitaire Onderwijsprijs 2022 is voor Peter Klaren. De Universitaire Onderwijsprijs voor Talent is voor Stefanie Sonner. Met deze prijzen wil het college van bestuur excellente onderwijsprestaties belonen en aanmoedigen.